VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ZRENJANINA ODLUČILA

Gasna mreža u vlasništvo „Srbijagasu“

Samo dan posle sednice Gradskog veća koji je predlagač ove odluke, prošlog četvrtka, zasedao je i gradski parlament i dovršio proceduru: distributivna mreža prirodnog gasa na teritoriji Grada Zrenjanina biće predata u vlasništvo Javnom preduzeću „Srbijagas”, čiji je vlasnik i osnivač Republika Srbija. Ovako je nađen način da se izmiri dugovanje JP „Gradska toplana” prema „Srbijagasu” u visini od 599 miliona 641.476 dinara, kolika je vrednost preuzetog i utrošenog, a neplaćenog gasa koji je tokom više godina isporučio „Srbijagas”.
Dug od blizu 600 miliona dinara, vrednost je 16 miliona i 667 hiljada kubnih metara gasa, što je oko 60 procenata procenjene ovogodišnje distribucije „plavog energenta”. Ovo je računica rađena na osnovu cene koju plaćaju građani. Ukoliko bi se u kalkulaciju unela nabavna cena, koja je, razume se, niža od prodajne, radilo bi se o još većem udelu.
Dugovanje je nastalo tokom grejne sezone 2008/2009, kada je „Srbijagas” podigao cenu „plavog energenta” za oko 60 procenata, a zrenjaninskoj „Toplani” lokalna vlast nije odobrila poskupljenje.

Odluka skupštinske većine
Protiv ovakve odluke Skupštine grada Zrenjanina glasao je jedino nezavisni odbornik Velemir Cvetkov. Opozicija je bojkotovala sednicu, dok je dvoje odbornika Srpske radikalne stranke iskoristilo pravo da ne glasaju.
– Nismo dobro postupili. Mislim da smo mogli da se pozovemo na zastarelost dugovanja budući da su nastala 2008. i 2009, kada je skupštinska većina pod pritiskom građana teško pogođenih svetskom ekonomskom krizom, odbila da odobri poskupljenje gasa za oko 60 odsto, koje je tada tražio „Srbijagas”. Pritiscima, koji bi doneli pravi „socijalni cunami”, tada se nije oduprela ni Republička vlada, a poskupljenje su odbili i neki odbornici koji sada glasaju da se na osnovu tada nastalog duga sve otuđi! Zašto se sada ne bismo pozvali na zastarelost, kad država to odobrava ljudima kao što su Cane Subotić i braća Karić. Ima još jedna opasnost: prelaskom distributivne mreže u vlasništvo „Srbijagasa” dolazimo u opasnost da danas – sutra, kada se pojavi neki jeftiniji distributer, nećemo moći da se opredelimo za njega – izjavio je Cvetkov sa skupštinske govornice.
– Javnost treba da zna da je ova odluka doneta na državnom nivou pod pritiskom PUPS i SPS koji sada kao da se ničega ne sećaju – izjavio je Cvetkov sa skupštinske govornice.

Dug se ne može otpisati
Odgovorio mu je vršilac dužnosti direktora „Gradske toplane”, u to vreme Društvenog preduzeća „Grejanje”, Ilija Svilar:
– Dug se ne može tek tako otpisati. Zatim, gasna mreža ulazi u poslovne knjige Grada, dug se anulira. Konačno, imovina nije ustupljena privatniku nego državnoj kompaniji. Bio sam svedok mnogih stvari koje su se dogodile u energetskom sektoru u kojima je Grad bio teško oštećen, verujem da znate koliko smo izgubili otuđivanjem Termoelektrane – Toplane u korist „Panonskih elektrana”. Socijalnih pritisaka na početku krize 2009. godine se i sam dobro sećam… Sad smo dovedeni u poziciju da se, radi namirenja duga, odreknemo neke imovine, a to se u tržišnoj ekonomiji ne događa tako retko. Opšte je poznato da je dug počeo da se gomila krajem 2008. godine, kada je već nastupila velika svetska ekonomska kriza, a Skupština grada, rukovođena socijalnim razlozima, odbila predlog za poskupljenje prirodnog gasa. Ovo je dobar način da se važno preduzeće čiji je osnivač Grad, rastereti balasta obaveza, a u prilog dobroj saradnji sa „Srbijagasom” ide i činjenica dovršetka gasne mreže, kroz naša sela, po veoma povoljnim uslovima za građane.
Radi se o mreži u 24 gradske i seoske mesne zajednice i pet linija dovodnog gasovoda: Ečka – Lukićevo, Zlatica – Lazarevo, Elemir – Mihajlovo, Elemir – Aradac, i objektima na Temišvarskom drumu i u Stajićevu.
Vrednost distributivnog sistema koji se predaje „Srbijagasu”, utvrdila je firma „EXPERT TEAM” Novi Sad, 2017. godine i nalaz dopunila 30. juna ove godine.
Prema rečima Svilara, 45 radnika koji su radili na distribuciji gasa, preduzeće „Srbijagas”.

  • SANTOVAC: razduživanje i proširenje mreže
    Suštinu poteza na koji se odlučilo rukovostvo Grada, razjasnio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac:
    – Primenili smo najbolje moguće rešenje. Menadžment „Gradske toplane” uspevao je da dug drži na podnošljivom nivou, čak i da ga smanji, ali je on ipak porastao na preko 500 miliona dinara. Njegovo vraćanje uzimanjem kredita ne bi bilo ni popularno, ni ekonomski racionalno. Rešenje smo našli u ovoj razmeni duga za imovinu, plus obezbeđenje 14 miliona dinara za gasifikaciju većeg broja sela. Radovi su već počeli i o njima će uskoro biti još reči. Nije bez značaja ni to što će „Srbijagas” uskoro omogućiti sniženje cene prirodnog gasa. Rečju, izlazimo iz teškog problema na zadovoljavajući način.

 

M.Stojin