VANREDNO STANJE U PRAVOSUĐU: KAKO RADE ZRENJANINSKI SUDOVI

Samo hitna ročišta, dileme oko suđenja preko Skajpa

U toku vanrednog stanja „zamrznuti” su određeni sudski rokovi, obavljaju se samo suđenja koja se ne mogu odložiti, a ograničeni su i uvid građana u predmete i izdavanje potvrda – tako trenutno funkcionišu zrenjaninski sudovi. Mere su propisane Uredbom Vlade Srbije, kao i uputstvima o radu Osnovnog, Višeg, Privrednog i Prekršajnog suda u Zrenjaninu. U Osnovnom sudu održaće se i „onlajn” ročište.

POČELA ONLAJN SUĐENJA, ADVOKATI SE PROTIVE
Vlada je donela Uredbu o rokovima u sudskim postupcima 20. marta. Ona propisuje da za vreme vanrednog stanja prestaju da teku rokovi za podnošenje određenih postupaka, između ostalog – tužbe u parničnom postupku, privatne tužbe u krivičnom postupku, ustavne žalbe.
U Uredbi nema reči o sprovođenju onlajn suđenja – odnosno putem video-poziva. Međutim, pre nekoliko dana u Dimitrovgradu i Požarevcu održana su prva „suđenja na daljinu”, a Radiotelevizija Srbije je prenela da će se sa ovom praksom nastaviti i u sudovima u drugim gradovima. Kako navode u zrenjaninskom Osnovnom sudu, prvo onlajn ročište zakazano je za četvrtak, 2. april. U Višem sudu do sada nije bilo suđenja preko video-poziva, kažu za „Zrenjanin” u ovoj instituciji.
Ipak, Advokatska komora Srbije (AKS) uputila je Vladi i Ministarstvu pravde pismo u kojem navodi da se protivi uvođenju suđenja putem video-veze jer ona nisu predviđena zakonom i predstavljaju drastično kršenje prava okrivljenog na pravično suđenje, prenosi Radio slobodna Evropa.
Institut suđenja preko Skajpa uveden je u krivično-procesno pravo dopisom Ministarstva sudovima koji ne može predstavljati osnov za njegovo sprovođenje, smatra AKS.

SAMO HITNA ROČIŠTA I POTVRDE
Zrenjaninski sudovi usvojili su po proglašenju vanrednog stanja 15. marta upustva o radu, kojima je odlučeno da će deo zaposlenih raditi od kuće.
U Višem sudu se održavaju samo suđenja koja ne trpe odlaganje – između ostalog, suđenja krivične materije u kojima se traži ili je određen pritvor, zatim ona koja se odnose na nasilje u porodici, procesi u kojima se sudi za krivična dela u vezi sa kršenjem mera vanrednog stanja. Održavaće se i suđenja građanske materije, na primer u predmetima gde se odlučuje o merama zaštite od nasilja u porodici.
U Osnovnom sudu rade se samo određena suđenja prvog stepena krivične i građanske materije.
Privredni sud je otkazao sva zakazana ročišta, osim određenih građansko-pravnih sporova koji su hitni po zakonu, zatim hitnih postupaka iz vanparnične i izvršne materije, između ostalog.
Prekršajni sud će postupati u predmetima gde su počinioci ili oštećeni maloletnici, u onima koji se tiču nasilja u porodici i javnog reda i mira.
Izdaju se samo potvrda za koje se utvrdi da su hitne, a uvid u spise predmeta moguć je za suđenja koja ne mogu biti odložena, uz prethodnu najavu sudskoj pisarnici. Za sve informacije građani se mogu obratiti: Osnovni sud: 564-970, imejl: uprava@zr.os.sud.rs, Viši sud: 564-712, lokal 174, Privredni sud: 561-929, imejl: uprava@pr.zr.sud.rs i Prekršajni sud: 525-253.

  • AKS: NIJE OPRAVDANO SUĐENjE PREKO VIDEO-LINKA
    U blogu Advokatske komore Srbije advokat Predrag D. Stefanović objasnio je da ni Ustav ni Zakonik o krivičnom postupku (ZKP) ne dozvoljavaju da se okrivljeni saslušavaju putem video-linka. – Odredbom Ustava propisano je da svako ko je okrivljen za krivično delo, a dostupan je sudu, ima pravo da mu se sudi u njegovom prisustvu i ne može biti kažnjen ako mu nije omogućeno da bude saslušan i da se brani. Takođe, ZKP propisuje da se okrivljenom koji je dostupan sudu može suditi samo u njegovom prisustvu…Vanredno stanje je uređeno pravnim okvirom kojim, međutim, nisu stavljene van snage pomenute odredbe. Uvođenje posrednog učešća okrivljenog u postupku dodatno će urušiti kvalitet suđenja. Nakon epidemije možda će nekome pasti na pamet da bude ekonomičan – zašto voziti okrivljene iz pritvorskih jedinica na suđenja, kada se može uštedeti na gorivu i omogućiti suđenje video-linkom. Pravilnom upotrebom zaštitnih sredstava,moguće je organizovati i sprovesti sudsko ročište na kojem će neposredno učestvovati svi koji bi trebalo.

Milana Maričić