VATROGASNA MANIFESTACIJA VOJVODINE U SKLOPU „DANA PIVA“: Dobrovoljni vatrogasci u Zrenjaninu

Kup Vatrogasnog saveza Vojvodine okupiće u nedelju, 2. septembra, u 9 časova, na Gradskom stadinonu, više od hiljadu učesnika, od kojih je oko 600 takmičara, članova dobrovoljnih vatrogasnih društava – podmladak, juniori i seniori, u ženskoj i muškoj konkurenciji. Održava se u okviru 33. „Dana piva“, organizator je Gradski vatrogasni savez Zrenjanin, uz podršku Grada, a manifestaciju će otvoriti gradonačelnik Čedomir Janjić.

Osim Grada Zrenjanina, pokrovotelji su i Vatrogasni savez Vojvodine i Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Cilj je potvrda spremnosti i obučenosti dobrovoljnih vatrogasaca za preventivno delovanje, predsatvljanje savremene opreme, spretnosti i brzine gašenja požara u spašavanju ljudi i imovine, kao i popularizacija dobrovoljnog vatrogastva. Reč je o jednom od najvećih takmičenja dobrovoljnih vatrogasaca u Srbiji na kojem se rezultati mere elektronski i kakav poseduje samo Gradski vatrogasni savez Zrenjanin.

Manifestaciju su danas najavili, na konferenciji za novinare u multimedijalnoj sali gradske kuće, potpredsednik Vatrogasnog saveza Srbije, predsednik Gradskog vatrogasnog saveza i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Dragan Ćapin, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, predsednica Vatrogasnog saveza Vojvodine Ljubica Krnjajić i sekretar Vatrogasnog saveza grada Zrenjanina Dragan Jajić.

– U nedelju smo organizatori Kupa vatrogasnog saveza Vojvodine, ali i Okružnog i Gradskog vatrogasnog takmičenja, na kojima očekujemo prisustvo oko 60 ekipa, koliko ih je već sada prijavljeno – rekao je Dragan Ćapin i pozvao sugrađane da posete manifestaciju, da vide šta vatrogasci rade, kakvom opremom i sredstvima raspolažu, da se uvere u njihovo znanje, spretnost i umeće. – Takmičenje se odvija u tri kategorije, a nakon svečanog otvaranja je defile svih ekipa.

Prema rečima Duška Radišića, Grad Zrenjanin i Gradski vatrogasni savez veoma dobro sarađuju, a članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava prednjače i u drugim dobrovoljnim aktivnostima. On je informisao i o planovima u kojima će dobrovoljni vatrogasci učestvovati na proleće, kako u gradu, tako i u naseljenim mestima, posebno u ozelenjavanju.

– Siguran sam da će predstojeća smotra i takmičenje ispuniti i onu edukativnu funkciju, jer je značajno i mladima poslati poruku koliko dobrobiti može da se stekne od ovakve vrste volonterskog rada u vatrogasnim društvima – objasnio je Radišić.

Radišić je podsetio i na angažovanje Grada u opremanju profesionalnih vatrogasaca, te da su iz IPA projekta prekogranične saradnje Srbija-Rumunija za tu namenu izdvojena značajna sredstva i nabavljeni savremena oprema i vozila.

Kako je naglasila predsednica Vatrogasnog saveza Vojvodine, Ljubica Krnjajić, Gradski vatrogasni savez Zrenjanin je najveći u Srbiji i objedinjava I koordinira aktivnosti najviše dobrovoljnih vatrogasnih društava, posebno pohvalivši energiju i stručnost Dragana Jajića, sekretara GVS.

– Dobrovoljno vatrogastvo u Vojvodini ima dugu tradiciju i kontinuitet u radu, a protivpožarna služba je oformljena nakon velikog požara, početkom 19. veka, u kojem je izgorelo 60 odsto grada – podsetila je Krnjajić. – Posebno smo zahvalni lokalnoj samoupravi i Gradu Zrenjaninu na podršci dobrovoljnom vatrogastvu, kao i spremnosti i najboljoj osposobljenosti da organizuje jedno ovakvo takmičenje.Volim kada je Zrenjanin domaćin vatrogasnih manifestacija, jer znam da će sav taj događaj izneti perfektno. Jedino Zrenjanin poseduje kompletnu opremu za izvođenje takmičarskih disciplina, prema pravilima međunarodne vatrogasne organizacije.

Vatrogasna služba je u našem gradu, tadašnjem Velikom Bečkereku, osnovana neposredno nakon velikog požara, koji se dogodio 1807. godine.

Dragan Jajić je istakao da predstojeća manifestacija, u okviru tradicionalnih „Dana piva”, preporučuje Grad Zrenjanin i kao organizatora i domaćina Državnog prvenstva u svim kategorijama, 2020. godine. On je rekao da tradiciju vatrogastva u Zrenjaninu valja negovati, dobrovoljno vatrogastvo popularisati među mladima, te da se Vatrogasni kup Vojvodine u Zrenjaninu održava drugi put.

– Namera je da u okviru našeg tradicionalnog privredno turističkog, kulturnog i sportsko-zabavnog brenda, „Dana piva”, promovišemo Zrenjanin i kao grad vatrogastva – rekao je Jajić. – Grad Zrenjanin u tome svesrdo pomaže, kako u organizaciji, tako i u nabavci opreme, obuke i razvoja.

Tekst i foto B.J.

PROGRAM KUPA VATROGASNOG SAVEZA VOJVODINE

Gradski stadion Zrenjanin, nedelja, 2. septembar

07.00 – 08.30 Dolazak ekipa

08.30 – 09.00 Postrojavanje ekipa

09.00 – 10.00 Svečani defile i otvaranje kupa

10.00 – 15.00 Takmičenje pionira, juniora i seniora

15.00 Zatvaranje takmičenja i proglašenje pobedni

IMG_8784