Vek od smrti Ištvana Oldala Starijeg

Ove godine navršava se vek od smrti Ištvana Oldala Starijeg (1828 – 1916), slikara i fotografa koji je 1853. godine u tadašnjem Velikom Bečkereku otvorio atelje koji se danas smatra prvim stalnim fotografskim ateljeom otvorenim na teritoriji Srbije. Atelje se nalazio u zgradi u kojoj se danas nalazi salon Istorijskog arhiva na Obali Sonje Marinković. 

dscf0090 e-unuk-istvana-oldala-takode-i-o-iz-solnoka oldal-ml-sa-zenom-i-sinom dscf0026
Po rečima majstora fotografije Jovana Drndaka Njegovića, to je svakako prvi sačuvani atelje takve vrste, iako su nedovoljno istraženi podaci o Georgiju Kneževiću, koji je započeo dagerotipsku praksu u Pešti oko 1848. godine, a kasnije se preselio u Novi Sad.

dscf0020oldal-istvan-stariji dscf0093
– Zrenjaninu svakako zaslužuje Muzej Ištvana Oldala, u čijem sklopu bi bila i galerija savremene fotografije. Po meni, to je trebalo odavno da se ostvari. Grad bi time nesumnjivo dobio na značaju – smatra Njegović. – U svakom slučaju, iako postoji relativno obimna digitalizovana kolekcija Oldalovih slika, tužno je to što njegova svedočanstva o gradu i danas nalazimo na buvljacima ili na sajtovima za rgovinu.

Uz stotu godišnjicu smrti „prvog bečkerečkog svetlopisca“, donosimo seriju arhivskih fotografija iz Oldalovog ateljea. Na fotografijama su većinom portreti umetnika i članova njegove porodice.