VEK ORGANIZACIJE REZERVNIH STAREŠINA SRBIJE: Uspesi i priznanja

Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina sinoć je, u Baroknoj sali Gradske kuće, održala svečanu akademiju povodom 100 godina od osnivanja Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije. Savez je osnovan 1919. na inicijativu vojvode Stepe Stepanovića, pod nazivom Udruženje rezervnih oficira i ratnika.

O istorijatu, aktuelnom trenutku i budućnosti Organizacije rezervnih vojnih starešina govorila je predsednica gradske organizacije, rezervni kapetan artiljerije Tanja Dulović.

Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije danas okuplja 88 organizacija u kojima je više od 17.000 članova i te organizacije pokrivaju teritoriju Srbije. Jedan vek postojanja je učinio da organizacija ojača i nastavi svoje aktivnosti, a upornim radom rukovodstva Saveza u Beogradu i razumevanja Ministarstva odbrane Republike Srbije doveli su do toga da joj se vrati status organizacije od posebnog značaja za odbranu. Naša organizacija u Zrenjaninu, obnovila je svoj rad 2016. godine, ali bez pomoći lokalne samouprave i Vojske Srbije, sigurno da ne bismo mogli na ovakav način da delujemo. Kada govorim o pomoći grada Zrenjanina– rekla je Tanja Dulović, predsednica ORVS Zrenjanin.

U skladu sa obeležavanjem stogodišnjice jubileja, gradonačelnik Čedomir Janjić je podsetio na prošlogodišnje obeležavanje jednog veka od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, događajima koji su prethodili osnivanju Udruženja rezervnih oficira i ratnika. Janjić je da je srpska vojska, vaskrsla iz pepela, tada oslobodila ne samo kompletnu teritoriju Srbije, već je pod svoje okrilje stavila i sve teritorije na kojima je vekovima živeo srpski narod, uključujući i Srpsku Vojvodinu.

  • Prisajedinjenje severne srpske pokrajine do danas ostaje sigurno jedan od najznačajnijih istorijskih događaja po srpski narod severno od Save i Dunava. Veliki doprinos tim procesima dalo je i ovdašnje stanovništvo, srpski narodni prvaci tadašnjeg Velikog Bečekereka, predvođeni dr Slavkom Županskim i njegovim saradnicima. Svi ti veličanstveni i epohalni istorijski događaji prethodili su onom što je usledilo neposredno po završetku Velikog rata i što obeležavamo danas kao jubilej organizacija rezervnih vojnih starešina – ukazao je, između ostalog, gradonačelnik Janjić.

Povodom jubileja, priznanja su dobili Čedomir Janjič, gradonačelnik Zrenjanina, Živica Ognjanov, pukovnik Vojske Srbije, Nikola Dejanović, pukobnik vojske Srbije, Komanda za razvoj Banatske brigade (komandant potpukovnik Aleksandar Dedić), Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Zrenjanin (načelnik pukovnik Vlastimir Radivojević, Opština Nova Crnja (predsednik Vladimir Brakus), Vatrogasni savez Zrenjanina (predsednik Dragan Ćapin), Gradska organizacija Crvenog krsta (Aleksandra Tanasijević).

Priznanja su uručili Tanja Dulović i pukovnik Željko Obradović, predsednik Pokrajinske organizacije rezervnih vojnih starešina Vojvodine. Obradović je pokrajinska priznanja – zahvalnice uručio Gradu Zrenjaninu i Miletu Novakoviću i plaketu Tanji Dulović.

Nagrađeni su ovom prilikom I učesnici literarnog konkursa na temu 1300 kaplara”. Prva nagrada pripala je Dušanu Drndareviću, maturantu Užičke gimnazije, mentor Svetlana Milovanović, a druga Teodori Burić, učenici Poljoprivredne škole iz Zrenjanina, mentor Vesna Vojnović.

U kulturno-umetničkom programu su učestvovali hor Sveti Serafim Sarovski”, Milica Dosković, član Opere Srpskog narodnog pozorišta i Darko Kapiten, kao i glumica Jelena Kesić, koja je govorila monolog srpske heroine iz Prvog svetskog rata, Milunke Savić.

M. BEČEJAC