U NEDELJU JEDAN OD NAJMASOVNIJIH SPORTSKIH DOGAĐAJA U GRADU: Zrenjaninci na stazi sa najboljim maratoncima Srbije

Četvrti Zrenjaninski polumaraton počinje u nedelju, 6. oktobra, a start je ispred gradske kuće. Na osnovu dosadašnjih prijava, očekuje se da će zrenjaninskim ulicama trčati oko 800 učesnika – među njima je 170 sugrađana, kao i trkača iz Rumunije, Bosne i Hercegovine, Italije, Makedonije, Crne Gore, rekli su danas organizatori Polumaratona na konferenciji za novinare.


Održaće se polumaraton (21,1 kilometar), zatim trka zadovoljstva (7 kilometara) kao i štafetna trka (3 puta 7 kilometara), a početak za sve je u 11 časova ispred gradske kuće, gde se nalazi i cilj. Ruta za sve učesnike je ista, s tim da će polumaratonci trčati tri kruga – jedan iznosi tačno 7,4 kilometra. Staza kruga vodi od gradske kuće, ulicom Kralja Aleksandra, Svetosavskom, Slobodana Bursaća, zatim Obalom Sonje Marinković, Zmaj Jovinom, ulicom Đure Jakšića, 4. jula, Dr Laze Kostića, Koče Kolarova, potom ulicom Vojvode Petra Bojovića i onda preko „žutog mosta“ nazad do gradske kuće.
Na četvrtom Zrenjaninskom polumaratonu nastupiće i neki od najboljih trkača dugoprugaša Srbije – Kristijan Stošić, šampionskog Beogradskog polumaratona 2018. i 28. na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u ultramaratonu, Ivan Miškeljin, višestruki prvak države u maratonu, zatim Aleksandra Burkanović, dvostruka pobednica Zrenjaninskog polumaratona. Kao i prošle godine, zrenjaninska trkačka manifestacija deo je humanitarne akcije „Sportom za bolje sutra“. Za ovu svrhu biće uplaćeno po 100 dinara od svake kotizacije.

Prijave za Zrenjaninski polumaraton biće moguće i na dan održavanja trke od 8 do 10 časova, ali tada u startnom paketu neće biti majica, mada će se organizatori, kako su rekli, potruditi da obezbede dodatne. Kotizacija je 1.600 dinara. Preuzimanje startnih paketa biće organizovano od 8 do 10.30 časova u nedelju, u OŠ „Vuk Karadžić“, gde će trkači moći da se presvuku i ostave svoje stvari. Za sve učesnike biće organizovan ručak, koji počinje u 13 časova u Domu učenika „Angelina Kojić Gina“. Za trkače Zrenjaninskog polumaratona biće obezbeđeno i minimalno pet punktova sa okrepom, a na stazu će biti moguć i ulazak hitne pomoći, čije će vozilo biti pod pratnjom policije zbog bezbednosti. Parking na dan trke u gradu je besplatan.
U okviru Zrenjaninskog polumaratona ponovo će biti organizovane i trke dece uzrasta od prvog do do osmog razreda osnovne škole, kao i takmičenje beba u puzanju. Mališani bi u 8.15 trebalo da budu ispred nekadašnje centralne apoteke. Proglašenje pobednika biće odmah po završetku trke. Pred sam početak početak polumaratona održaće se trka beba.
Organizatori četvrtog Zrenjaninskog polumaratona jesu ARK „Petrovgrad“ i Grad Zrenjanina, uz podršku brojnih sponzora.

M. Maričić