VELIKA SVETOARHANGELSKA AKADEMIJA U NARODNOM POZORIŠTU: Duhovno sabiranje u muzičkoj i poetskoj harmoniji

Slededeći duh pravoslavlja i ove godine je održana Velika svetoarhangelska akademija, 25. novembra, u zrenjaninskom Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“. Organizatori su bili starešinstvo Hrama Svetog Arhangela Mihaila, istoimeni horovi koji pri njemu deluju, kao i Društvo rusko-srpskog bratstva „Evgenije Rodionov“.

Bilo je to svojevrsno duhovno sabiranje u najstarijem pozorišnom zdanju u Srbiji, u baroknoj sali u kojoj su, putem video bima, sve vreme trajanja akademije, promicale slike Svetog arhangela Mihaila, prizori iz hrama, svetih liturgija, slike sećanja, ispraćaja, susretanja, opraštanja…. U pitanju je bio nastavak proslavljanja Svetog arhangela Mihaila, hramovne slave koja je obeležena i 21. novembra ali i pomen Davoru Doskoviću, nekadašnjem članu hora Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, koji je bio posvećen hramu i horskom pevanju, negovanju ove vrste umetnosti kod dece.

Prigodnim besedama su se obratili jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Sv. Arhangela Mihaila i dr Dušan Slankamenac. U programu su učestvovali horovi „Žene Mironosice“, „Sveti Arhangel Mihailo“ – dečji, ženski i muški, združenim molitvenim i životnim glasovima, „Prepodobni Rafailo Banatski“ – mešoviti, koji deluje pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice, a kojim uvek orno i virtuozno diriguje mr Senka Milisavljević.

Prvi put je, na radost publike, u prepunoj sali zrenjaninskog Pozorišta, pevala prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Svitlana Dekar, a pridružila joj se i naša Milica Dosković, članica Hora SNP i dirigentkinja Hora Sv. Arhangel Mihailo, zajedno sa momcima iz „Akustične sobe“ sa kojima je njen suprug Davor Dosković još prošle godine svirao i pevao na Velikoj svetoarhangelskoj akademiji. Prvi put su pevali i horovi prvog pet i prvog šest razreda Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ učiteljica Lidije Golić i Nataše Frenc. Predstavile su se i članice Devojačke grupe KUD „Ilija Preradović“, iz Banatskog Karađorđeva, Mešoviti „Mačvanski hor“ iz Bogatića, pod dirigentskom palicom Ivana Radovanovića, bračni par Marieta i Andrej Gigić, profesori Muzičke škole „Josif Marinković“ u Zrenjaninu i devojčice iz zrenjaninskog Plesnog kluba „Delfina“

Kada se na sceni pojavila Ivana Žigon, umetnica i humanitarka, salom se prolomio dugi aplauz, koji je potrajao sve dok ona nije počela da govori stihove Desanke Maksimović.

Gost večeri je bila mr Branka Jajić, koja je prošle godine bila i voditeljka Svetoarhangelske akademije, zajedno sa Nedeljkom Golušinom. Ona je govorila pesmu Vedrane Dabović, posvećenu Davoru Doskoviću.

B.J.

Foto Jelena Jajić

Opširnije u pisanom izdanju