VELIKI GASTRONOMSKI KARAVAN „IZAĐI Mi NA TEGLU” PONOVO JE BIO U ZRENjANINU

„Cvetak” iz Orlovata odbranio titulu!

Drugo mesto je osvojio najmlađi sastav, a to je tim Srednje škole „Jovan Trajković”, koji su činili učenici kuvarskog smera. Treće mesto je pripalo Asocijaciji žena iz Elemira

Štandovi za takmičare, bina kao i tezge za mini bazar dočekali su u petak ujutro građane koji su došli na Trg slobode. Sve to bilo je pripremljeno za gostovanje festivala domaćeg ajvara – „Izađi mi na teglu”, koji je po treći put organizovan u gradu na obalama Begeja.
Vredni takmičari su vrlo rano zauzeli svoja mesta i počeli da pripremaju ajvar, pa je centar grada mirisao na domaću pečenu papriku i začine.
Žiri je imao težak zadatak da između 15 ekipa izabere onu koja je spremila najukusniji ajvar. Ipak, pobednik može biti samo jedan, a to su ove godiine članice Asocijacija žena „Cvetak” iz Orlovata. One su tako odbranile tron, jer su i prošle godine pobedile. Drugo mesto je osvojila najmlađa ekipa, a to je tim Srednje škole „Jovan Trajković”, koji su činili učenici kuvarskog smera. Treće mesto je pripalo Asocijaciji žena iz Elemira.
Koordinatorka projekta „Izađi mi na crtu” Ljiljana Vukotić na početku takmičenja rekla je da je zadovoljna što je karavan ponovo u Zrenjaninu i pohvalila je sve koji su se prijavili za učešće.
– Naša manifestacija postoji već šest godina. Avgusta ove godine smo krenuli iz Brusa odakle je prošlogodišnji pobednik. Planirano je da obiđemo 30 gradova, a do sada smo bili u 19. Pobednik će, kao nagradu, dobiti šporet „smederavac”, na kome se, kao što je poznato, sprema najbolji ajvar. Pravila takmičenja su uvek ista. Maksimalno može da se prijavi 15 ekipa, dobija 25 do 30 kilograma paprike, kao i drva, šporet i štand. Njihovo je samo da ponesu dobru volju i svoje recepte i da se potrude da spreme ukusan ajvar – rekla je Ljiljana Vukotić.
Direktor Turističke organizacije Zoran Ljubotina naglasio je da se paprika i ajvar najčešće vezuju za jug Srbije, ali je dodao da ova manifestacija ima za cilj i da pokaže da se u svim krajevima naše domovine sprema dobar ajvar. Za posetioce je pripremljen mini bazar gde su mogli da kupe suvenire, začine i slično.
Kod sastavljanja ekipa se vodilo računa da u njima budu zastupljeni žitelji sela, ali i Zrenjanina. Među 15 prijavljenih je i Udruženje „Harmonija” iz Aradca. Kako kaže Anka Goda, jedna od članica, tajna dobrog ajvara je, pre svega, kvalitetna paprika, potom dobri začini, fina vatra i naravno – dobra volja. Ovo Udruženje učestvuje treći put na takmičenju, a prošle godine je zauzelo drugo mseto.
Smiljka Hornjak iz Zrenjanina ponosno ističe da je lane bila treća. U pripremi ajvara pomažu joj suprug i kuma, ističe da je ona glavna. Kaže da je od svakog recepta uzela po nešto kako bi dobila onaj pravi, nezaboravan i neodoljiv ukus. Naša sagovornica dodaje da ajvar mora da bude ljut. Po njenom mišljenju, ako nije tako – onda to nije pravi ajvar.
Okupljeni građani i takmičari su mogli da uživaju u nastupu Kulturno-umetničkog društva „Pionir” i tamburaškog orkestra „Bečkerek”.

Ž. MIŠIĆ