MAJSTORI „MODULORA” POČELI REKONSTRUKCIJU BOČARSKOG HETERLENDIJA

Dvorac dečiji od iduće jeseni

Zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade koja je za tu svrhu namenila nešto više od 360 miliona dinara, prošle nedelje počela je rekonstrukcija dvorca Heterlendi u Bočaru. Biće obnovljeni i drugi objekti tog kompleksa, a predviđa se i gradnja novih.
Do 2005. godine ovde je bila smeštena psihijatrijska bolnica, nakon čega je Heterlendi napušten i prepušten zubu vremena. Radovi na njegovoj rekonstrukciji koji su započeti 2011. godine nisu realizovani, a prema nekim sagledavanjima, u okviru ovog projekta „nestalo” je čak 50 miliona dinara.
Kada bude završena upravo započeta obnova, kompleks Hertelendi u Bočaru biće namenjen isključivo mališanima predškolskog i nižeg školskog uzrasta. Imaće sadržaje koji će omogućiti realizaciju obrazovnih programa, odmora i rekreacije, kao i boravka u prirodi. Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, koji je sa saradnicima, a u društvu predsednika Opštine Novi Bečej, Saše Maksimovića, početkom prošle nedelje obišao gradilište u Bočaru, naglasio je da je rok završetka radova 270 dana, a da će potom u Heterlendiju, po grupi moći da boravi 120 mališana.
-Moji saradnici uspeli su da pripreme projektnu dokumentaciju iako to nije bilo ni malo jednostavno. Izdvojili smo značajna finansijska sredstva, jer gradimo i novi objekat, malu salu za sportske aktivnosti. Biće rekonstruisan i park, od gotovo šest hektara. Za decu iz cele Srbije pravimo praktično novi centar. Mališani će ovde moći da osete staro srpsko, vojvođansko selo, da dožive lokalne običaje, obiđu poljoprivredno domaćinstvo. Uz pomoć kulturnih poslenika iz ove opštine moći će nešto i da nauče, da prođu rekreativnu nastavu – rekao je Igor Mirović.
Radovi na bočarskom Heterlendiju povereni su majstorima beogradskog „Modulora”, a po rečima Mirovića, ishod rekonstrukcije pokazaće bitnu razliku između prethodne i aktuelne vlasti u Vojvodini.
-Nadam se da ćemo sve te crne tačke iz Pajtićevog perioda uspeti da ispravimo, da uvedemo u jedan razuman kolosek, u sferu u kojoj će ovi objekti služiti građanima, pre svega deci – rekao je Mirović.

  • Nova radna mesta
    Obnova Heterlendija od velikog je značaja za Opštinu Novi Bečej, ali je i pitanje od životnog značaja za Bočar. U okviru novog kompleksa naći će se više od 20 novih radnih mesta, što predstavlja i šansu za meštane pomenutog sela, smatra predsednik Opštine, Saša Maksimović.

D. G.