ZRENjANINSKA VELIKA PIJACA: OBILjE POVRćA I VOĆA UZ PRIMERENE CENE

Pravo vreme za pripremu zimnice

Izbor je dobar, a i kvalitet robe. Od prodavaca po pravilu čujemo da je pravo vreme za kupovinu paprika, paradjza, krastavaca kornišona i svega drugog što treba. Ni vreme kišeljenja kupusa nije daleko.

POVRĆE NEĆE BITI JEFTINIJE NEGO SADA
Crvene mesnate paprike, pogodne za ajvar, prodaju se za 80 do 100 dinara na džakove, 100 do 120 dinara na kilu, dok babura ide do 130 dinara. Karfiol, brokoli i prokelj prodaju se po ceni od 150 dinara. Zeleni paradajz, veoma lep „na oko” ide do 120 dinara.
– Sada je vreme za nabavku povrća za zimnicu. Godina je bila loša, najpre jake hladnoće, pa suša tako da cene koje su niže nego prvih dana septembra više neće ići naniže – kaže povrtar iz Mihajlova Erne Šari, kod koga se osim uobičajenih povrćki, za zimnicu mogu kupiti i paradajz paprika i duga žuta paprika po ceni od 700 dinara za džak od pet kilograma.
Cena krompira ustalila se na 50, a crnog luka na 40 dinara, najčešće nema razlike kupuje li se na džakove ili na manje. Paradajz ide u širokom rasponu od 50-60 do 100 dinara za kilogram. Tu i tamo ima boranije za 130, dok se tikvice drže na 120 dinara.

KVALITET SE PLAĆA
Iz razgovora sa Marijom Fazekaš iz Mužlje saznajem da je boranija povrće koje je ove godine najviše podbacilo. Na njenoj tezgi ima i rotkvica za 40 dinara veza, kolika je i cena glavice zelene salate sa reckastim listovima. Glavica belog luka košta 20 dinara. Svo njeno povrće proizvedeno je pod vedrim nebom…
Na jednoj tezgi ima tucane ljute paprike po ceni od 120 dinara za kesicu od 200 grama i mlevenog maka – za 250 dinara za istu „gramažu”.
Kod Stanke Vidaković odličan je izbor voća.
– Kupci znaju da cene kvalitet i svežinu, pa plaćaju 150 dinara za kilogram bresaka, 80 do 100 dinara za jabuke, 130 do 150 dinara za grožđe. Imamo i badema i orahe za 1.200 odnosno 1.000 dinara po kilogramu. Kupci uglavnom kupuju četvrt ili pola kile. Ne ide loše ni nar, cena mu je 300 dinara, kao i odlične iranske urme po ceni od 220 dinara za pakovanje od 700 grama. Već imamo i suvih šljiva za 400 dinara – govori Stanka.
Nedaleko od nje na tezgi kod jedne bakice mogu se kupiti očišćeni lešnici za svega 800 dinara po kilogramu i maline po ceni od 400 dinara za pakovanje od 700 grama.
Stara poznanica, Ukrajinka Olja prodaje papriku u senfu i ajvar – 550 dinara za „staklenku”, dok je cena tegla mešane i lovačke salate 350 dinara po tegli. Kod Olje ima i hrizantema u bezbroj boja – za 100 do 300 dinara po saksiji.
Cene meda su: livadski i suncokretov 600, bagremov i lipov 700 dinara za kilogram.

NA MESNOJ PIJACI CENE STABILNE
Na mesno mlečnoj pijaci cene se već duže vreme ne menjaju, kao ni prodavci. Piletinu uglavnom dovoze iz Bačke,a mlečne delicije iz Aradca i Čačka.
– Mi Dževerovi prodajemo samo iz sopstvenog tova. Vidite kako su bataci i komadi belog mesa krupni – govori prodavačica na tezgi porodične farme iz Žablja.
Kod nje, a i kod drugih prodavaca cena „uređenih pilića” je 250 dinara, batkova i jetre 300, belog mesa 350, krilaca 200 dinara. Na jednom mestu ima i nešto jagnjetine, 500 dinara kilogram.
Cena belih sireva koje prodaje Čačanin Miloš Milić je 400 dinara za kilogram, a kajmaka 900 dinara za kilogram.
– Zrenjaninci su dobri kupci i kulturni ljudi – kaže Milić i ne zaboravlja da je na ovdašnjoj pijaci prisutan već desetak godina, a otac Milan na „maloj pijaci” više od tri decenije.
M. Stojin