REKONSTRUKCIJA TOPLOVODA U GRADSKOJ BAŠTI VODI U DALEKU, ISTORIJSKU PROŠLOST

Neolit stanuje u centru Zrenjanina

Na vest da su, navodno, zaustavljeni radovi na rekonstrukciji toplovoda u Gradskoj bašti, nakon što su zaposleni u Gradskoj toplani naišli na iskopine iz prošlosti grada, potražili smo potvrdu navedene informacije. Prvo smo se uverili da su u istraživačkom radu na terenu stručnjaci Narodnog muzeja Zrenjanin, kao i da je rekonstrukcija u toku, a potom nas je o svemu pouzdano informisao istoričar Dejan Vorgić, kustos zrenjaninskog Muzeja.
– Radovi na toplovodu nisu stali – kaže Dejan Vorgić. – U dogovoru sa firmama koje izvode radove i Gradskom upravom, dogovorili smo se da nam iskopani materijal ostave da pregledamo. Vrlo lepo sarađujemo sa izvođačima i oni nam pomažu mehanizacijom da ubrzamo naš terenski rad.

Šta ste do sada pronašli?
– Što se tiče prvih pronalazaka i reljefa o kome svi pišu, nisu ga radnici pronašli – nego ja tokom obilaska terena. Do sada je pronađeno više stotina različitih nalaza, među kojima dominiraju ulomci keramike. Nađeni predmeti su u vremenskom rasponu od neolita, pa sve do 19. veka. Međutim, dominiraju oni iz starčevačko-vinčanske kulture i oni iz poznog srednjeg veka.

Šta sledi?
– Potrebno je svakako dosta vremena da se sav materijal opere, sredi, sistematizuje, pa će i informacije biti kompletnije. Ima zasad dosta interesantnih nalaza, kao što su neolitski keramički reljef sa prikazom boginje plodnosti, deo stuba sa srednjovekovne građevine, srednjovekovni novčić, delovi posuda iz neolita i poznog srednjeg veka i dr.


U javnost je dospela i vest da su pronađeni ljudski skeleti?

– Još jedna pogreška koja se javlja jeste da su pronađeni ljudski skeleti, s obzirom da za to nemamo nikakvu potvrdu. Pronašli smo dosta kostiju životinjskog porekla (sitna stoka, ribe, školjke) koji potiču iz otpadne jame iz neolita. Nama je to korisna informacija jer imamo podatke o ishrani neolitskog čoveka.

Da li su se radovima na terenu priključili i stručnjaci iz drugih ustanova?

– Radimo zajedno, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika i ljudi iz Muzeja. Pre svega, tu mislim na arheologa Dejana Žigića. Treba pohvaliti i muzejsku konzervatorsku službu, ali i arheologa amatera Jocu Bakalova. Svakako da je sad tu tim ljudi.
Tekst i foto: Branka Jajić