HOĆE LI, KONAČNO, ZRENjANINCI MOĆI DA ODAHNU OD SMRADA KAFILERIJE

Kako oprati vazduh – sledi novo podešavanje sistema

Proces montiranja opreme za neutralizaciju mirisa ćemo završiti. Jedan deo opreme je montiran, kasnili smo dvadesetak dana, ali je 19. septembra pušten u rad. Druga faza prečišćavanja vazduha jeste novi sistem za ventilaciju koji ima skoro duplo veći kapacitet od potrebnog – za naš pogon je dovoljno 56.000 metara kubnih izmene vazduha na sat. Postoji automatska regulacija usisavanja vazduha za njegovo pranje. Naime, voda sa Kurmajerovog tornja pere vazduh od gasova, a na druge se deluje natrijum hipohloridom – ističe Jovan Popović, direktor kafilerije u Zrenjaninu u vlasništvu „Matijevića”.

RAD SISTEMA SE PRATI
Popović je prošle nedelje, u ragovoru sa građanima Mesne zajednice „Dositej Obradović”, koji je organizovao Zrenjaninski socijalni forum, tvrdio da je u ponedeljak počeo probni rad sistema za automatsko doziranje hlora, a da je sledeći korak da se iznađu pravi parametri, uključijući i prečistač otpadnih voda. Objasnio je da sistem za deodorizaciju koristi vodu za pranje vazduha, pa ju je neophodno prečistiti. Popović je za „Zrenjanin” rekao da se rad novog sistema danonoćno prati, i da je u fazi finog podešavanja.
Institut Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu je zadužen za monitoring otpadnih voda a, kako je rekao Popović, dosadašnji rezultati su zadovoljavajući. „Prekon” je angažovao Institut da meri emisiju gasova i naveo da vrednosti akroleina i amonijaka nisu prelazile granice detekcije, a da količina vodonik-sulfida nije išla preko zakonski dozvoljene granice. Takođe, on tvrdi da je, u odnosu na dosadašnji, novi prečistač mnogo efikasniji i da će, zahvaljujući njemu, otpadne vode sada moći da se ispuštaju u gradsku kanalizaciju, a ne u 400-500 metara od fabrike udaljeni Aleksandrovački kanal, kao do sada, gde otpadne vode ispuštaju ostale fabrike iz industrijske zone.
Kafilerija u Zrenjaninu je počela da radi 1984. godine. Sve te godine stanovnici naselja koja se nalaze blizu nje, pa i udaljenijih, često su se gušili u smradu koji je poticao iz „Prekona”. Naj-
uporniji od njih, Đula Feldeši, vodio je „bitku sa vetrenjačama”, ali je bio istrajan da dokaže da nesnosni smrad potiče od kafilerije. Otuda i dalje nepoverenje stanovnika da će imati čist vazduh.

ŠTA AKO NE USPE
Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić kaže da je prošlo više od godinu dana od prethodnih razgovora na tu temu, oprema je nabavljena, ali se smrad oseća, tako da je u avgustu bilo 14 prijava građana, a u septembru sedam. On je rekao da je jedno od rešenja bilo izmeštanje kafilerije iz grada, ili njeno zatvaranje, mada u Srbiji postoje samo dve državne kafilerije.
– Kao grad ćemo učiniti sve da se reši pitanje kafilerije, odnosno smrada. Sada je nabavljena nova oprema, i ako ovo ne urodi plodom, preduzećemo sledeće korake – istakao je Radišić.
Petar Ilić, bivši inspektor zaštite životne sredine, koji je 2016. godine podneo prijavu protiv „Prekona”, kaže da je očekivao ostavke odgovornih iz Gradske uprave jer ništa od onoga što su obećavali nije ispunjeno.
– Navodite da je krivičnu prijavu protiv „Prekona” podnelo nadležno gradsko odeljenje, iako sam to ja učinio 2016. godine. „Prekon” po zakonu mora da dva puta godišnje meri zagađujuće materije u vazduhu koje građani osećaju i kažu da smrdi. Te godine oni nisu obavili merenje od 1. januara do 30. juna, što je ozbiljan privredni prestup – tvrdi Ilić.
Ilić je naglasio da je Privredni apelacioni sud poništio prethodnu sudsku odluku i vratio je na razmatranje, tako da se očekuje dalji razvoj sudskih događaja. Inače, kazna je obuhvatala zabranu rada od tri godine i novčanu kaznu. On ističe da nijedna referentna ustanova, zadužena da odredi prisustvo akroleina u vazduhu prilikom tehnološkog procesa, nije licencirana za to. Takođe i to da od 1. januara „Prekon” nije u obavezi da meri prisustvo akroleina u vazduhu, jedino treba da meri prisustvo amonijaka i vodonik-sulfida.

  • „VINEKS”: RAK-RANA LUKIĆEVA
    Ekološki aktivisti iz Lukićeva, dr Tomislav Stevanović, Milan Ružičić, Dušan Vukotić i Zoran Milanović, još jednom su upozorili da destilerija „Vineksa” ugrožava životnu sredinu i zdravlje ljudi. Izgradnja bioenergane je stala. Zagađeni su i vodotokovi, deca, stariji bolesnici.
    -Lokalni političari moraju da shvate da iza nas ne stoji nikakva stranka, već očaj ljudi koji se bore za osnovno – zdravu vodu, vazduh i čistu hranu – rekao je dr Stevanović.

M. Bečejac