VELIKO INTERESOVANJE ZA ŠESTI „ČVARAK FEST“ U MUŽLjI:

Lepu tradiciju ima ko da neguje

Šesti „Čvarak fest“ okupio je u subotu u sportskom centru „Lehel“ u Mužlji rekordan broj od 40 ekipa, 39 iz svih krajeva Vojvodine i ekipa iz mesta Otelek u blizini Temišvara u Rumuniji.
Pobedili ste svi vi koji ste učestvovali jer pokazujete i dokazujete da običajni naših predaka i kada je reč o pripremi hrane koja će nas podržati u zimskim danima i okrepiti pred napore koji nas čekaju i dalje žive. Naravno, najbolji među najboljima dobijaju pehare i skromne poklone koje su obezbedili „Carska bašta“ i ostali članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster fokus“. Radujem se ovako dobrom odzivu i nadam se da nas dogodine bude još ovoliko.
Ovim rečima je predsedavajući žirija za ocenu skuvanih čvaraka Imre Sabo pozdravio okupljene pod nadstrešnicom uz stadion „Lehela“ dok su očekivali rezultate.
Žiri su činili i Otilija Damjanović, Silvija Sečei, Sava Kovački, svi domaćini i Imre Nađ iz Oteleka u Rumuniji, svi vitezovi kulinarstva!
Šampion ovogodišnjeg „Čvarak festa“ je Robert Kenjereš iz Martonoša kod Kanjiže, član udruženja „Gastro Tisa“. Njegova ekipa najlepše je, po oceni žirija aranžirala oval sa čvarcima, pečenom slaninom, „hurkama“ i drugim đakonijama donet na ocenjivanje. Drugo mesto osvojili su gosti uz Rumunije, a treće članovi Moto kluba „Roud flajers“ iz Mužlje. Pehar je primila dama, Piroška Katai.
|Dodeljene su i po dve bronzane, srebrne i zlatne medalje. Bronzu su osvojile ekipa Mesne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara i Đura Nešticki,gost iz Bačke. Srebro je pripalo mužljanskom dobrovoljnom vatrogasnom društvu i Goranu Reljiću.
Zlatne medalje pripale su Mužljancu Patriško Mihalju i Kiš Antalu iz Mihajlova.
Tokom takmičenja priređena je i tradicionalna „sahrana zime“. Kostimirani učesnici „sahrane zime“, neki odeveni u odeću koja podseća na paganske običaje, uz sebe su imali Bibliju i strukove mimoze.
Među posetiocima „Čvarak festa“ bilo je i ličnost iz političkog života a bilo su prisutni i Janoš Palatinuš, istaknuti privrednik, inicijator mnogih uspalih akcija u Mužlji u prethodnim decenijama, direktor „Carske bašte“ Đula Madaras.
Treba reći da je najveći organizacioni napor i ovog puta bio na Udruženju poštovalaca tradicije iz Mužlje, na čelu sa Greguš Jožefom.

  • OVE GODINE „ČVARAK FEST“ NA DAN PRIKAZANJA GOSPODNJEG

Ove godine „Čvarak fest“ se poklopio sa Prikazanjem u gospodnjim u Hramu, koji Rimokatolička crkva obeležava 40 dana posle Božića, a Srpska Pravoslavna crkva kao Sretenje gospodnje, 15. februara, shodno razlici između Gregorijanskog i Julijanskog kalendara.

M.Stoin