MONODRAMA „LAZAR“ U ZRENJANINSKOM POZORIŠTU: „Čudesan svet Dunđerskih“

Predstava – monodrama „Lazar“, drugi deo dramske trilogije mr Zorana Subotičkog „Čudesan svet Dunđerskih“, premijerno će biti odigrana u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, u četvrtak, 7. februara, u 20 časova. Posvećena je jednom od najuticajnijih Srba u Austrougarskoj monarhiji, velikom dobrotvoru i zadužbinaru, nekadašnjem vlasniku Pivare i Fabrike tepiha u našem gradu.

Reditelj i scenograf je Ljuboslav Majera. Lazara Dunđerskog igra Miodrag Petrović, prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Kostimografkinja je Tijana Sićević. Produkciju potpisuje Marcons, Novi Sad.

Predstava je humanitarnog karaktera – prihod je namenjen deci bez roditeljskog staranja i devojčicama i dečacima žrtvama porodičnog nasilja. Organizator je Turistička organizacija Grada Zrenjanina, u saradnji sa zrenjaninskim Centrom za socijalni rad.

O predstavi „Lazar“ na konferenciji za novinare održanoj juče u multimedijalnoj sali gradske kuće, govorili su direktor Turističke organizacije Zoran Ljubotina, pomoćnik upravnika Srpskog  narodnog pozorišta u Novom Sadu mr Zoran Subotički i direktorka Centra za socijalni rad Olivera Lisica.

Kako je rekao mr Zoran Subotički, razlozi za pisanje monodrame posvećenu Lazaru Dunđerskom su istorijski i ovovremeni.

– Lazar Dunđerski je bio stub čitave porodice Dunđerski i predstava „Lazar“ je antički omaž njegovom životu. Publika će imati priliku da vidi Lazara kao preduzetnika i nacionalno samosvesnog čoveka, koji se na lep način odnosi prema kulturi i umetnost, koji je izgradio staro zdanje Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kad su glumci, nakon rušenja, ostali bez svog prostora za rad u dvorištu sadašnjeg Hotela „Vojvodina“ u Novom Sadu. Dunđerski je utkan u poslovni ambijent Banata i Zrenjanina. Jedan je od najtalentovanijih privrednika Srbije onog vremena. Druga njegova dimenzija je da je bio dobrotvor, ktitor.  On je svoje materijalno bogatstvo i srce davao za nešto što je bila važna nacionalna stvar, za kulturu. Jedan od ovovremenih razloga za nastanak monodrame je i saradnja sa Turističkom organizacijom grada Zrenjanina poslednjih godina na oživljavanju nasleđa Dunđerskih u Zrenjaninu – najavio je Subotički.

Kako je istakao Zoran Ljubotina, velika je čast upriličiti ovako lep događaj našim sugrađanima. –

– Tu je stara zgada Pivare, uz koju je u planu pravljenje promenade i šetališta, Muzej piva, industrijsko nasleđe, spomen soba Lazara Dunđerskog. Saradnja sa Zoranom Subotičkim i Srpskim narodnim pozorištem je dobrodošla kao omaž velikom dobrotvoru i industrijalcu.

Direktorka Centra za socijalni rad Olivera Lisica zahvalila se na saradnji učesnicima koji su omogućili realizaciju projekta, od autora predstave, do onih koji će kupiti ulaznicu za „Lazara“. Ženama i deci u Sigurnoj kući, koja u Zrenjaninu radi  deset godina, svaka pomoć je dobrodošla, rekla je ona.

Projekat je realizovan u partnerstvu sa Opštinom Srbobran. Generalni pokrovitelj je Macval group, a pokrovitelj Nikola Tanurdžić, praunuk Lazara Dunđerskog. Realizaciju su pomogli i „Persu marketi“.

Pozivajući sugrađane na predstavu „Lazar“, msc Jelena Jajić iz Turističke organizacije Zrenjanin, moderatorka konferencije, naglašava da je mr Zoran Subotički magistar književnosti, nekadašnji profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, pisac, reditelj, istraživač, romantik…

– Mr Zoran Subotički je autor i reditelj predstave „Od raja do beznjenice“, posvećene tragičnoj ljubavi između pesnika Laze Kostića i Lenke Dunđerski, ćerke Lazara Dunđerskog, koja se uspešno igra u zemlji i inostranstvu, a nekoliko puta je gostovala i u Zrenjaninu – podseća Jelena Jajić.

 

B.J.

Foto J.Nj. Drndak