LJUBITELJE POZORIŠNE UMETNOSTI OČEKUJE BOGAT PROGRAM U NAREDNOM PERIODU

Premijere, festival, radionice za decu…

Nova sezona u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” počela je veoma uspešno. Nakon dve zapažene premijere predstava „Silvija” i „Slika nepoznatog” na Dramskoj sceni, u pripremi je lutkarski komad „Pradevojčica”, u režiji Sonje Petrović. Prvo izvođenje biće 25. novembra na Velikoj sceni. Dramatizaciju i adaptaciju romana Desanke Maksimović priredila je mlada dramaturškinja Mina Petrić. Muziku potpisuje Nenad Kojić.

DECA SE VRAĆAJU U POZORIŠTE
– Predstava govori o suživotu sa prirodom. Zanimljivo je da su skoro svi kostimi i scenografija rađeni od prirodnih materijala. Za to je bila zadužena Irena Somborac. Saradnica na predstavi je sugrađanka Dragana Kojičić, koja je se bavi zemljanom arhitekturom. Na ovaj način želimo da podignemo svest kod dece o ekologiji. Komad je namenjen osnovnoškolskom uzrastu, možda će moći i mlađi da je gledaju – ističe Tatjana Paskaš, rukovodilac Lutkarske scene.
Ivana Kukolj Solarov, stručna saradnica na Dramskoj i Lutkarskoj sceni, napominje da je predstava osmišljena tako da može da se igra na arheološkom nalazištu Lepenski Vir.
– Oni su vrlo zainteresovani da nas ugoste i žele da budemo deo njihove kulturnoturističke ponude. Takođe, imamo lepu saradnju sa Narodnim muzejem, tako da je svako izvođenje vezano za neku radionicu. Za ovu predstavu već postoji interesovanje zrenjaninskih škola. To je znak da smo konačno izašli iz straha od virusa. Dečji smeh i graja ponovo zvone pozorištem. Predškolska ustanova se vratila u svoj uobičajeni termin – naglašava Kukolj Solarov.
Prema rečima naših sagovornica, rediteljka Dragana Miloševska Popova iz Pozorišta za decu i mlade iz Skoplja priprema komad „Novogodišnja magija”. Posle praznika će raditi predstavu po tekstu Uroša Petrovića „Zagonetna potraga”.
– Nastojaćemo da što više radimo za škole i vrtiće. Već su nam se najavile ekskurzije. „Uspavanu lepoticu” gledala su deca koja nikad nisu bila u pozorištu. To su mališani, uzrasta tri i četiri godine, koji zbog korone nisu mogli da dolaze u teatar – poručuju Tatjana Paskaš i Ivana Kukolj Solarov.

One ističu da svaku predstavu prave sa velikim ambicijama.
– „Dečak i mesec” je prevazišao naša očekivanja. Od aprila je na festivalima i do sada smo osvojili deset nagrada. Odlično prolazi kod publike, a mi smo više nego zadovoljni. Sa istom predstavom smo protekle subote učestvovali na „Asitež” festivalu u Pozorištu „Pinokio” u Beogradu. U istom teatru 1. decembra nas očekuje takmičenje na Republičkom lutkarskom festivalu. U toku su pregovori za još jednu saradnju sa Vjerom Vidov, rediteljkom pomenutog ostvarenja – ističe rukovodilac Lutkarske scene.

DOMAĆINI FESTIVALA
Polovinom decembra stariju publiku očekuje zanimljiv projekat. Prema rečima Vere Đeković, rukovodioca Dramske scene, u pitanju je predstava „Bračna igra” po tekstu Edvarda Olbija, u režiji Davida Alića. Komad će biti izveden na Kamernoj sceni „Todor Manojlović”. U glavnim ulogama su Edit Tot Miškeljin i Daniel Kovačević. Saradnica za kostime i scenografiju je Ana Kolbianova.
– Nakon novogodišnje pauze, reditelj Boris Liješević će pripremati autorski projekat. Poslednji put, tačnije 2017. godine, kod nas je režirao „Zrenjanin” i sada ponovo ima priliku da radi sa našim glumcima. Do kraja sezone nas očekuje još jedna predstava. U toku su pregovori sa Milanom Neškovićem u vezi sa izborom teksta koji će raditi – objašnjava Vera Đeković.
Kako kaže, sledeće godine na Dan pozorišta (15. oktobar) publiku će obradovati premijerom predstave „Gospođa ministarka”. Režiju potpisuje Dušan Petrović sa kojim uspešno sarađuje zrenjaninski teatar.
– Dramske predstave takođe učestvuju na festivalima. Predstava „Silvija” naći će se na „Publikumu” u Kuli 22. novembra. Dva dana kasnije „Dečko iz poslednje klupe” predstaviće se na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu. Na tuzlanskom „TKT” festivalu 30. novembra učestvovaćemo sa predstavom „Zlostavljanje”. I naredne godine bićemo domaćini 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji će se održati od 17. do 24. aprila. Selektorka je Aleksandra Glovacki, koja je na poslednjem festivalu vodila podkast – poručuje rukovodilac Dramske scene i dodaje da su veoma zadovoljni utiscima publike sa poslednje dve premijere i što se publika vraća u salu.

I. Isakov

  • PODMLAĐIVANJE ANSAMBLA
    – Posle godinu i po dana vođenja pozorišne kuće, neke probleme koje smo identifikovali na početku polako i uspešno rešavamo. Znatno smo poboljšali repertoar i počeli smo da podmlađujemo ansambl. Namera nam je da to činimo i u narednom periodu. Radili smo i na povećanju broja publike. Sve predstave koje smo producirali našle su se bar na jednom festivalu. Sledeće leto bi trebalo iskoristiti za sanaciju najstarije pozorišne sale u zemlji. To je prioritet. Kad bismo krenuli sa kompletnim renoviranjem zgrade to bi značilo privremeno zatvaranje što nećemo dozvoliti – poručuje Dejan Karlečik, direktor Pozorišta.
  • DIGITALIZACIJA ARHIVE
    Rukovodioci scena su se pohvalili da su uoči nove sezone napravili novi sajt koji je zadržao stare teme i dobio novu arhivsku bazu. Kako kažu, publika o svemu može da se informiše i putem Fejsbuk i Instagram profila ove ustanove kulture.