„KARLSBERG“ NAMERAVA DA OŽIVI ZRENJANISKO PIVO: Sugrađani odlučuju o ukusu

Grad Zrenjanin i kompanija „Karlsberg” (Carlsberg) Srbija iz Čelareva udružili su snage i predstavili danas projekat ponovne proizvodnje zrenjaninskog piva, jednog od najpoznatijih simbola našeg grada, na svečanoj konferenciji za medije održanoj u baroknoj sali gradske kuće. Dok je postojalo, zrenjaninsko pivo je bilo važan elemenat lokalne kulturne baštine. Na njegov značaj i danas ukazuje nostalgija i živo sećanje na dane, kada su nazdravljajući ovim pivom, Zrenjaninci obeležavali svoje najznačajnije događaje.

Zrenjaninsko pivo će se proizvoditi u mini-pivari koja je poklon kompanije „Karlsberg”, a grad će biti vlasnik. Pivara će se nalaziti u ulici Petra Bojovića, gde se nekada nalazila velika gradska pivara. Kompanija „Karlsberg” Srbija će Zrenjaninu, koji je duže vreme bez pivare, pomoći da osnuje i sopstvenu kraft pivaru. Od prodaje zrenjaninskog piva biće izdvojena sredstva (dva dinara od svake prodate flaši) kako bi se obnovila pivarska tradicija u gradu na Begeju.

O tome kako je došlo do saradnje sa kompanijom „Karlsberg”, govorio je gradonačelnik Čedomir Janjić.

– Nema Zrenjaninca koji na pomen našeg nekadašnjeg piva i pivare koju je osnovao Lazar Dunđerski ne poželi da taj deo tradicije ponovo bude prisutan u našem gradu. Naše napore i inicijative da se tako nešto ostvari prepoznali su u kompaniji „Karlsberg”. Zrenjaninsko svetlo pivo je brend koji je prevazilazio lokalne okvire i tržišta. Oduvek je asocirao ne samo na grad porekla, već i na proveren kvalitet. Novo pivo i njegov izgled odabraće sami Zrenjaninci – istakao je Janjić, zahvalivši se kompaniji „Karlsberg” na pomoći.

Svi zainteresovani će moći, u narednih sedam dana, da na trgu ispred gradske kuće učestvuju u testiranju tri različita recepta i da glasanjem odaberu njegov novi ukus. Učesnicima testiranja biće ponuđeno i da glasaju za jednu od tri predložene etikete koje se oslanjaju na stare etikete zrenjaninskog piva. Dizajn koji dobije najviše glasova postaće zaštitni znak novog pivskog brenda. Pravo učešća imaju svi građani stariji od 18 godina.

– Ovaj projekat je jedinstven u svetu „Karlsberga”, a ideja je potekla prilikom upoznavanja sa istorijatom vašeg grada. Znajući da pivara više ne radi, a da je nekada priozvodila poznato pivo, odlučili smo da proizvodnju ponovo pokrenemo. Prikupljena sredstva od prodaje Zrenjaninskog piva biće uložena u izgradnju kraft pivare. Čvrsto verujemo da će kroz svega par godina, ova mala pivara, pored proizvodnje i novih radnih mesta, podstaći i razvoj lokalnog turizma i ugostiteljstva – izjavio je Vladimir Vava, generalni direktor „Karlsberg” Srbije.

Neposredno pre svečanosti, Gradsko veće Zrenjanina ovlastilo je gradonačelnika Čedomira Janjića da u ime grada Zrenjanina potpiše Ugovor o poklonu sa kompanijom „Karlsberg” Srbija, gde će se proizvoditi piva u čijem će nazivu biti ime grada.

M. Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović