VEČE MAJSTORA SIRA: „Mlekoprodukt” se poznaje po kvalitetu

Kompanija Mlekoprodukt” godišnje proizvede 7.000 tona mlečnih proizvoda, od čega značajan deo čine sirevi i taj broj stalno raste. To je jedna od najstarijih sirara u zemlji. Od 2004. godine je u sastavu francuske grupacije Bongren”– danas grupa Savencija” – koja je jedan od navećih proizvođača mleka u svetu, drugi proizvođač sira u u Francuskoj i četvrti u svetu. Zbog toga je je prisustvo renomiranog Međunarodnog udruženja sirara u Srbiji značajno – rekao je sinoć, na večeri majstora sireva održanoj u Francuskoj ambasadi u Beogradu, Andrej Beslać, generalni direktor zrenjaninske kompanije Mlekoprodukt”. On je najavio da je u planu osnivanje zvaničnog ogranka Udruženja u Srbiji.

Tim povodom, svečanosti je prisustvovao i čuveni majstor sira i predsednik udruženja Rolan Bartelemi, Goran Knežević, ministar privrede, predstavnici diplomatskog kora, Pjer de Veron, direktor Savencije” za centralno-istočnu Evropu i brojne zvanice.

Zbog izuzetnog doprinosa promovisanju sira i sirarske industrije, dan ranije za člana udruženja koje broji 7.000 poznavalaca i ljubitelja sira u 45 zemalja sveta, imenovan je Andrej Beslać. Medaljom Svetog Igizona” sinoć je odlikovan ministar Goran Knežević i još nekoliko pojedinaca iz javnog, poslovnog i političkog života. U redove bratstva primljeni su i Frederik Mondolini, ambasador Francuske u Srbiji, Goran Kovačević, generalni direktor trgovinskog lanaca Gomeks”, Kventin Roaje, predsednik kompanije Deleze”, Sreten Radović, direktor izdavaštva kompanije Ringer Aksel Špringer”, Igor Luković, član borda Udruženja somelijera Srbije i urednik časopisa Vino i fino”, Tjeri Leforestije, komercijalni direktor grupe Savencija”, Gijom Iskander, talentovani kuvar koji je prošle godine došao Beograd gde je uveo inovativni pristup spajajući hranu i posebne kulinarske tehnike sa lokalnom gastronomijom.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni imenovan je za zaštitnika Međunarodnog udruženja sirara. On je podsetio na značaj sira kao delu francuske baštine i rekao da u toj zemlji postoji 1.200 vrsta sira od kojih je 45 zaštićenog porekla.

Gosti su imali prilike da probaju sireve koji nastaju u pogonim Mlekoprodukta” i čuvene francuske sireve.

Na svečanosti u ambasadi Francuske predstavio se i Zrenjaninski gudački kvartet.

Moderatorka svečanosti bila je Bojana Momčilov, menadžerka komunikacija u Mlekoproduktu“.

M.B.

Foto: Zoran Dedić