DUGO NAJAVLJIVAN PROBLEM SA MLEKOM KULMINIRAO OVIH DANA

Suša dotukla ionako siromašan stočni fond

Rafovi po prodavnicama u kojima se nalazi mleko danima su već prazni. Ovaj problem sa nestašicom, kako vreme odmiče, prelazi iz lošeg u alarmantno stanje. Odlukom Vlade promenjena je Uredba i ustanovljena je nova cena koja sada iznosi 128,99 dinara za UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti. Osim toga, odlučeno je i da se zabrani izvoz svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda iz zemlje do kraja septembra.

VEĆ POZNAT SCENARIO
– Vidim da su police neko vreme prazne, mleka ili ima malo ili ga nema uopšte, a dugotrajnog nema nigde. Pretpostavljam da će poskupeti i to, kao što je i ostalo. Ali dobro, kroz sve smo mi ovo već jednom prošli – podelila je svoje mišljenje jedna sugrađanka.
Iz prodavnica nemaju konkretan odgovor na pitanje o nestašici mleka. Ono što se može videti jeste da ne nedostaju ostali mlečni proizvodi.
Iz „Mlekoprodukta” ističu da ova situacija kompaniju nije mnogo uzdrmala, jer su primarno orijentisani ka proizvodnji sira. Kad su ovi mlečni proizvodi u pitanju, ne očekuje se nestašica, naveli su u saopštenju.

Po izveštajima iz Privredne komore Srbije, u zemlji dnevno nedostaje oko 700 hiljada litara pasterizovanog mleka.
– Ovo se može objasniti smanjenim brojem muznih krava. U poslednje dve, tri godine u Srbiji ih ima 55 hiljada manje – rekao je Branislav Gulan, privredni analitičar.
On napominje da smo u prvoj polovini ove godine za uvoz mleka i mlečnih proizvoda izdvojili oko 104 miliona evra. Cena mleka u zemljama EU iznosi oko 65 evro centi uz dodatne farmerske stimulacije, dok je kod nas to oko 40 dinara uz državnu premiju koja je do sada bila 10 dinara.

STOČARI TRAŽE BOLjE USLOVE
Problem je svakako postojao i ranije, a ova godina i suša su dodatno pogoršali stanje, jer je ona uticala na hranu za stoku, pri čemu se smanjila i produktivnost muznih krava.
Jedan od vlasnika farme krava u našem regionu, Radovan Bokić, pokušao je da objasni srž problema. U njegovoj farmi, kako kaže, proizvodnja teče normalno, i proizvode 14,5 hiljada litara dnevno, odnosno 5,4 miliona litara mleka na godišnjem nivou, a farma sa 580 muznih krava spada u tri najbolje u Srbiji.

– Ta priča da je povećana tražnja je glupost. Ne kupuje čovek 100 litara mleka, možda kupi pet do sedam litara, ili ako ima malu decu uzme za više dana. Mleka jednostavno nema jer nema krava, a ni stočara koji će ih držati bez interesa – rekao je Radovan Bokić, direktor „Agro – Kleka” i dodao da je naš okrug katastrofalno pogođen sušom što će dodatno smanjiti stočni fond za trećinu.
Po njemu, otežavajuća okolnost je što u supermarketima ne žele da se odreknu velikog rabata te iz tog razloga strahovito dižu cene.
– Nije se rodilo odjednom 10 hiljada dece, nego je problem što su litra mleka, kilogram jogurta ili sira i do 50 odsto skuplji u maloprodaji. Oni zarađuju i niko ih ne dira, a većina robe u nekim radnjama su škart mlečni proizvodi iz Evrope – smatra Bokić.
Kako navodi, cena koju njima mlekara plaća pokriva 70 odsto od trenutne cene koštanja mleka, gde se pravi ogroman minus i zato se krave kolju.

– Jednom kad se neko reši krava i proda ih, taj ih više neće kupovati. Kad čovek vidi koliko se slobodnije živi, on neće započinjati ponovo ovaj posao. Ratari rade po tri, četiri meseca godišnje, a stočari 365 dana. Nema odmora, nema mora, slavlja, zimovanja, to je konstantna briga – objasnio je Bokić.
Sa njim se slaže i Nenad Bogdanov, stočar iz Tomaševca, koji ne vidi veliki pomak dok se ne preduzmu određene mere.
– Još odavno smo o ovome govorili, sad kad je došlo gusto, ljudi se pitaju šta je problem. Jednostavno se ne isplati držati stoku, nema tu pomoći. Kad bi uslovi bili bolji za nas koji planiramo da je držimo, možda se nešto može i uraditi – zaključio je Bogdanov i dodao da onaj ko je odlučio da proda krave neće promeniti svoje mišljenje.

A.Ilijev

  • POSLEDICE LOŠE POLITIKE
    Navedeni problemi prema Zoranu Sandiću, narodnom poslaniku, su samo izgovor za trenutnu situaciju i posledica loše politike u stočarstvu.
    – Iz godine u godinu slušamo vapaj farmera, da im proizvodnja nije rentabilna, otkupna cena niska, a da subvencije kasne. Podaci govore da je u Srbiji smanjen broj muznih krava, a proizvodnja mleka ugašena u oko 10 hiljada poljoprivrednih gazdinstava što je najvidljivije u Severnom i Srednjem Banatu – objasnio je Sandić.