VESELKO DUMITROV, TRENER I AUTOR MAČEVALAČKOG UDŽBENIKA

Zrenjaninsko mačevanje predstavio svetu

Velika je stvar, ne samo u trenerskom poslu već i u životu, sposobnost da se uči i napreduje tokom čitave karijere, kaže Dumitrov

Mačevanje je počeo da trenira kada je bio osnovac. Od tada je prošlo 37 godina, a Zrenjaninac Veselko Dumitrov Duma je danas jedan od najcenjenijih stručnjaka u tom sportu. Za Omladinac se takmičio 12 godina, pet puta je osvajao prvenstvo Jugoslavije, a sedam godina je bio član reprezentacije. On ističe da je 1993. godine privremeno preuzeo mesto trenera u tom klubu, ali to je kasnije postao njegov životni poziv.
U Zrenjaninu je nedavno održana promocija knjige Veselka Dumitrova „Trener mačevanja” koja je prvi udžbenik mačevanja u novijoj istoriji Mačevalačkog saveza Srbije.
– Moja trenerska karijera je uspešnija od takmičarske, ali sam zadovoljan što svoje znanje i iskustvo mogu da prenosim mlađim generacijama. Mačevanje je sport individualaca, svaki takmičar tehniku i taktiku prilagođava sopstvenim osećajima i kvalitetima. Zadatak trenera jeste da svoje učenike usmeri kako da koriste kvalitete i kako da sakriju mane – kaže Dumitrov.

Kakav je bio mladi, perspektivni trener Dumitrov, a kakav je iskusni trener Dumitrov?
– Kao i svaki mladi trener, bio sam ambiciozan, ali to nisam mogao da potkrepim znanjem. Velika je stvar, ne samo u trenerskom poslu već i u životu, sposobnost da se uči i napreduje tokom čitave karijere. Imao sam sreće da se družim i radim sa najboljim trenerima sveta. Uz njih sam unapredio svoje znanje koje sam posle primenjivao u radu. U svakom poslu je vrlo bitno neprestano preispitivavanje, a najbolji način učenja jeste iz sopstvenih grešaka.

Šta možete da kažete o zrenjaninskoj mačevalačkoj školi?
– Zrenjanin kao mačevalački centar postoji već više od 130 godina i iznedrio je sjajne generacije sportista. Zrenjaninski treneri razvijali su osobenu mačevalačku školu. Na moju sreću, ja sam uspeo da to objedinim i prezentujem Svetskoj mačevalačkoj organizaciji. Naš grad sa pravom nosi titulu „grad mačevanja”, na tu tradiciju moramo da budemo ponosni i da se trudimo da je nastavimo.

Potrebno je od tri do pet godina da bi neko naučio da mačuje. Zbog čega taj proces toliko traje?
– U mačevalačkoj borbi takmičar, da bi bio uspešan, mora da se prepusti „osećajima” distance, tempa, ritma, osećaju za vrh… Te razne komponente se ne razvijaju brzo, pa je „proizvodnja” jednog mačevaoca dugotrajna, ali je i karijera dugovečna jer se sportska zrelost stiče tek posle tridesete godine. S obzirom na to, mačevalac može da se takmiči minimum 20 godina.

Kakva je budućnost ovog sporta? U današnje vreme zbog dužine obuke, nije lako zadržati mlade, a sa druge strane, tehnologija i oprema se usavršavaju čineći ovaj sport atraktivnijim.
– Budućnost mačevaanja u svetu je izvesna. S obzirom da je taj sport jedna od najstarijih olimpijskih disciplina i danas se ljudi svuda u svetu interesuju za mačevanje i sve je više takmičara koji dolaze iz SAD i azijskih zemalja. Svetska mačevalačka federacija ima više od 130 članica, što znači da je mačevanje rasprostranjeno po celom svetu. Mačevalački savez Srbije (MSS) je na dobrom putu da popularizuje taj sport. Trenutno je u MSS učlanjen 21 klub sa više od 500 vežbača. U prethodnih 10 godina u Srbiji su organizovana tri šampionata Evrope, što pokazuje da je naš Savez stabilna organizacija koja ima budućnost.

  • BOGATA KARIJERA
    Veselko Dumitrov je bio trenir reprezentacije Tunisa, Slovenije, Saudijske Arabije i Srbije. Trenutno je trener i predsednik Mačevalačkog kluba Vojvodina iz Novog Sada, a trenira i našu reprezentaciju. U Evropskoj mačevalačkoj federaciji (EFC) član je Upravnog odbora, a Svetska mačevalačka federacija (FIE) angažuje ga kao tehničkog direktora svetskih prvenstava i gran pri turnira. Dumitrov je i vlasnik firme „Fensing sport” koja se bavi organizacijom velikih sportskih događaja kao što su evropska i svetska takmičenja u Rusiji, Italiji, Bugarskoj, Jermeniji, Poljskoj i Srbiji.

M. MARIČIĆ