VIDOVDAN: Dan sećanja na Kosovski boj i pale junake

Srpska pravoslavna crkva i građani danas obeležavaju Vidovdan, praznik za koji se vezuju istorijski događaji, ali i priče, predanja, mitovi, običaji. Na Vidovdan se sve vidi, veruje naš narod, a posebno kako se ko odnosi prema svojoj veri i tradiciji.

U mnogim hramovima vrši se pomen palim junacima od Kosova do danas, pale se sveće, polaže cveće i venci.

Vidovdan

– Kosovski junaci padoše pre više od šest vekova za najsvetiji ideal, ideal slobode, ne žaleći da polože najvrednije što su imali – svoje živote. Znali su šta znači reč sloboda i kolika je njena cena, zato su se za nju toliko snažno i borili. Ko bi od nas danas bio spreman da tako nešto učini? Da svoj život nesebično položi na branik otadžbine? Danas, kada nam je ponovo sloboda ugrožena, na neki sasvim drugi način, ne preostaje nam ništa drugo nego da se molimo Bogu da nas izbavi i da se sećamo naših svetih i slavnih predaka koji padoše od Kosova, preko ratova, do današnjeg dana – podsetio je u svojoj besedi otac Radivoj Nađalin, starešina Uspenskog hrama.

Vidovdan1

Da Vidovdan ne padne u zaborav i da se tradicija odavanja počasti palim junacima održi dugi niz godina, brine Borislav Novaković, predsednik Udruženja ratnih vojnih dobrovoljaca od 1912. do 1918., nijhovih potomaka i poštovalaca.

– Dugo godina uz liturgiju, parastos i okupljanje mi iz Udruženja obeležavamo Vidovdan. To činimo iz pijeteta prema imenima i delu onih junaka koji su pali za našu slobodu i budućnost koju imamo. U molitvama se sećamo svih čija su imena zapisana, ali i onih čija nisu. Svi oni zbog kojih smo danas ovde, njihova imena, urezana su na spomenicima, pločama, i dugim obeležjima. Ona najznačajnija u našem gradu danas smo obišli, položili vence i na taj način im odali počast – kaže Borislav Novaković

M.Malbaški

Vidovdan - parastos