VIDOVDANSKA AKADEMIJA ZA NAJBOLJE UČENIKE: Svetlosni put koji vodi u budućnost

Na Vidovdanskoj akademiji koju, sada već tradicionalno, priređuju Organizacija „Svetosavlje“ i Grad Zrenjanin, uručena su danas priznanja učenicima generacije srednjih i osnovnih škola Grada Zrenjanina i Opštine Žitište. Svečanost je održana u baroknoj sali гradske kuće, a nagrade su uručili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik „Svetosavlja“ Dragan Vidaković.

Kako je za „Zrenjanin“ izjavila Teodora Šiklošić, učenica generacije Zrenjaninske gimnazije, radost je kada društvena zajednica prepoznaje trud. Rezultati ostvareni u obrazovanju su veoma značajni, ali je najvažnije, smatra ova izuzetna učenica, biti i ostati čovek .

Nagradu za najuspešnije rezultate u pedagoškom radu, koja se dodeljuje od pretprošle godine, dobila je Emilija Ćorović, profesorka srpskog jezika i kniževnosti u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu.

Svečanost je počela himnom Srbije „Bože pravde“, u izvođenju Crkvenog hora „Žene Mironosice“, pod upravom Zorice Kecić. U programu je učestvovala Milica Dosković, članica Hora Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, sa članovima Dečjeg hora „Sveti Arhangel Mihailo“, Muškog istoimenog hora i gostima.

Kako je na svečanosti rekao Dragan Vidaković, na temelju Vidovdana izgrađeni su ideali herojstva, čovečnosti, samopožrtvovanja, pokajanja, praštanja i velikodušnosti – što predstavlja osnove etike hrišćanske kulture.

Učenicima generacije je darovana i monografija Mihajla Idvorskog Pupina koja će ih, kako je rekao Vidaković, inspirisati da razmišljaju o nastavku školovanja, neke od njih i za naučničke karijere, ali i podstaći da još više vole i poštuju svoju otadžbinu.

Branka Jajić

Foto: Jovan Njegović Drndak