VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA: Dan otvorenih vrata

U cilju priprema za upis 59. generacije studenata, na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu u toku su brojne aktivnosti, među kojima je i Dan otvorenih vrata”. Pripreme su u skladu sa projektom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odnosno Vlade Republike Srbije o uvođenje novog koncepta završnih ispita na nivou srednjeg obrazovanja, а znače i novi koncept upisa na visoke škole, akademije i fakultete.

Koncept podrazumeva da će svi učenici istovremeno polagati državnu maturu i da visoke škole, akademije i fakulteti treba da priznaju rezultate ovako realizovane mature – kaže dr Miodrag Kovačević, pomoćnik direktora.

Državnu maturu kao ispit na osnovu koga će učenici moći da se upisuju bez polaganja prijemnog ispita na visokim školama, akademijama i fakultetima, treba očekivati od 2021. godine. Pripremne aktivnosti za predstojeći upis novih studenata obavlja komisija za marketing Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu, čiji je koordinator dr Milana Drašković, profesor strukovnih studija, a u njima učestvuju studenti, saradnici i nastavnici naše škole.

Nedavno je održana manifestacija „Dan otvorenih vrata“ za učenike završnih razreda zrenjaninskih srednjih škola. Visoku tehničku školu strukovnih studija u Zrenjaninu su sa svojim profesorima posetili učenici Tehničke škole, HPTŠ „Uroš Predić“ , Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“, Srednje poljoprivredne škole i Zrenjaninske gimnazije. Budućim studentima predstavljene su mogućnosti sticanja visokog obrazovanja u ovoj obrazovnoj ustanovi. Oni su upoznati i sa studijskim programim na osnovnim strukovnim studijama: mašinsko inženjerstvo (moduli: Automatsko upravljanje i mehatronika, Računarske tehnologije u proizvodnji i Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije), inženjerstvo zaštite na radu, inženjerski menadžment u kriznim uslovima, elektrotehnika i računarstvo, tehnološko inženjerstvo (moduli: Biotehnološko inženjerstvo, Farmaceutsko-kozmetičko inženjerstvo, Nafta i petrohemija i Zaštita životne sredine).

U postupku akreditacije su i dva studijska programa master strukovnih studija, mašinskog inženjerstva i tehnološkog inženjerstva.

M.B.