Vlah Alija

Piše: Ljiljana Bailović

Izgleda da je priča veoma važan elemenat u načinu na koji čovek postoji. Ko ume da složi dobru priču, takvu da bi joj ljudi poverovali i koja bi probudila njihove emocije, taj može da dobije sve: čitaoce, slušaoce, gledaoce, opštu pažnju, tiraže, sledbenike, oponente, pristalice, glasače, birače, uticaj, učenike, škole, imitatore, plagijatore, osporavatelje, dežurna i večita sumnjala, fanove i divinizatore. Takav je značaj priče u čovekovom svetu.
Na kraju stare i na startu nove godine u javnost su izašle dve priče koje su odmah izazvale lavinu komentara u svim medijima. Dramski serijal „Senke nad Balkanom” odgledali smo do kraja, do finalne epizode u kojoj se sve misterije razrešavaju, a od TV serije „Nemanjići” prikazana nam je tek prva epizoda. I „Senke…” su, na početku, dočekane „na oštricu”, ali kako su se epizode odvijale, tako su se gledaoci lepili za male ekrane i kritike su splasle. Prošla je, rekla bih, sa zasluženom visokom ocenom. S „Nemanjićima” stvar stoji drugačije – odjek je nepodeljeno negativan, iako smo odgledali tek uvodnu epizodu, a prolog je uvek, i ubedljivo, najdosadniji. Ne znam ni kome je to sa RTS-a uopšte palo na pamet da nam pusti početak, a ostatak odloži do proleća!? Početni utisak jeste traljav, ali do zaokružene ocene još ćemo se načekati. A primedbe su razne – i opravdane (o deklamatorskoj glumi, delimično i istorijskom situiranju), a ima, bogme, i glupavih. Kao, na primer, zašto se dozvolilo da Nelević sad glumi Nemanju, a lane je igrao u crnogorskoj „Božićnoj pubuni” (što je, valjda, bio „antisrpski” projekat)!? Šta bi tek bilo s karijerama svih onih glumaca koji su glumili nemačke vojnike, ili ne daj Bože i samog Hitlera?! Da i ne govorim kakav bi „izdajica” morao biti Dragan Nikolić, s obzirom da je, kao Vlah Alija, toliko glumački nadvisio Franka Nera u ulozi Banovića Strahinje u istoimenom filmu Vatroslava Mimice…
Dok čekamo šta će biti s „Nemanjićima”, zapljusnuće nas neke druge priče – one koje se lansiraju u predizbornim kampanjama. Jeste da nam slede „samo” beogradski izbori, ali već se vidi da će se politički akteri svojski potruditi da predizbornim narativom budu zahvaćeni svi, do poslednjeg gledaoca, slušaoca, oponenta, pristalice, glasača… u Srbiji.