„VODOVOD” PREUZEO OD FABRIKE SNABDEVANJE GRADA VODOM, ALI NE, NEMA NAZNAKA O RASKIDU UGOVORA

Čeka se da fabrika bude sposobna

U 21. veku deset dana nema vode za tuširanje, umrećemo od neke zaraze pre nego od korone! Ne mogu da uključim mašinu za veš ni bojler – javio se listu „Zrenjanin” Dragan Trkulja, stanar zagrade na Bulevaru Veljka Vlahovića. On je jedan od mnogih sugrađana koji su proteklih nekoliko meseci imali veoma slab pritisak iz slavina, tačnije – nedopustivo nizak, kako je utvrdila Tehnička služba „Vodovoda” u internom izveštaju za rukovodioca Predraga Bodirogu, 3. jula, konstatujući da je nezadovoljstvo građana opravdano. Istog dana, v.d. direktora „Vodovoda” donosi odluku da preduzeće vrati snabdevanje građana vodom pod svoje okrilje.

– Mrežni pritisak je konstantno ispod normale. Sa izvorišta isporučujemo dovoljnu količinu vode – više od 300 litara u sekundi, a noću nešto manje od 250. Po podacima sa postrojenja, gubici su višestruko veći od ugovorenog, zbog čega je nemoguće u letnjim mesecima zadovoljiti potrošače – predočili su Predragu Bodirogi diplomirani inženjeri mašinstva, elektrotehnike i geologije. Naveli su da su jedina dva rešenja da postrojenje odmah smanji gubitak vode na ugovoreni nivo (do pet odsto) ili da vodosnabdevanje preuzme „Vodovod”.
Investitori fabrike vode već neko vreme za problem pritiska ne pružaju objašnjenje, naveo je v.d. direktora „Vodovoda”.
– Ni pored brojnih zahteva upućenih nadležnima u „fabrici vode”, na adresu „Vodovoda” nije pristigao konkretan odgovor da li se i na koji način problem sa nedovoljnim pritiskom u vodovodnoj mreži može rešiti. O svim preduzetim koracima, kao i brojnim zahtevima da menadžment „fabrike vode” ovaj problem reši, upoznati su nadležni državni organi – objasnio je Predrag Bodiroga. Dodao je da je presudni razlog za vraćanje vodosnabdevanja bila pandemija i potreba da grad u takvoj situaciji ima vode.
„Vodovod” je saopštio da od tada pritužbi građana nije bilo, a da će do kraja nedelje doći do potpune normalizacije stanja u mreži, nakon čestih oscilacija pritiska iz prethodnog perioda.
Sa druge strane, predstavnik investitora fabrike vode Bojan Dimkić, nedavno je, u izjavi za RTV „Santos”, naveo da je „Vodovod” odgovoran za slab pritisak u mreži, te da su tome doprineli kvarovi na mreži, ali da će problem rešiti gradnja četiri bunara.

FABRICI SE PLAĆA ZA PREČIŠĆENU VODU
Uprkos tome što veliki broj sugrađana gotovo da nije imao vode, i što još uvek važi njena zabrana za piće, građani Zrenjanina od početka maja postrojenju na Mihajlovačkom drumu plaćaju za uslugu prečišćavanja vode. Naime, kako se navodi u Sporazumu „Vodvoda” i investitora fabrike od 21. januara ove godine, čim sedam dana uzastopno postrojenje isporuči vodu koja je u skladu sa Pravilnikom o ispravnosti, „Vodovod” je dužan da započne obračun i da na svakih deset dana plaća fabrici ovu uslugu. Isplate su počele u maju, nakon što je podnet zahtev Pokrajinskoj sanitarnoj inspekciji da se skine zabrana sa upotrebe vode. Predrag Bodiroga u tome ne vidi ništa sporno.
– To je normalno i u skladu sa Sporazumom. Novac za plaćanje obaveza prema fabrici vode je obezbeđen iz budžeta Grada, a te subvencije se transferišu „Vodovodu” koji plaća fakture koje isporučuje fabrika vode. Osnovnim Ugovorom iz 2015. definisano je da je fabrika odgovara za kvalitet vode samo na izlazu iz postrojenja, i ako je ona u skladu sa Pravilnikom, imamo obavezu da je platimo. Cena od 28 evro centi po kubiku se nikad nije menjala. Pritom, fabrika je u prethodnom periodu isporučivala veliku količinu ispravne vode koju nije naplaćivala – naveo je on na konferenciji za novinare u sredu. Kazao je da je mesečna faktura fabrike, a bilo ih je tri, iznosila oko 20 miliona dinara.
Predrag Bodiroga je takođe istakao da uprkos svemu, gradsko preduzeće ima dobru saradnju sa predstavnicima fabrike vode. Sporazum iz januara propisuje da investitor ima šest meseci da ispuni sve ostale parametre definisane Ugovorom iz 2015. godine. U Sporazumu se navodi da su se početkom godine ispunili uslovi za raskid Ugovora, ali da je ovo pokušaj obe strane da on ostane na snazi.
– Dobro je da je fabrika ostvarila većinu tih stvari, najpre po pitanju kvaliteta vode, ali nisu stigli da dokažu sve parametre zbog ovog prekida. Očekujemo da preostalo postignu nakon evenutalnog ponovnog puštanja postrojenja u rad. Rok je bio kraj jula, ali sada će zbog prekida, ako fabrika bude sposobna da preuzme vodosnabdevanje, taj rok verovatno biti pomeren za tridesetak dana. Uputili smo im više zahteva da nas obaveste kada će biti spremni, a odgovor će razmatrati naše stručne službe. Rokovi su i ranije više puta pomerani, tako da je to manje važno – najbitnije je da je fabrika konačno uspela da dobije ispravnu vodu – kazao je v.d. direktora „Vodovoda”.
Bodiroga je takođe odbacio konstataciju da je inicijativa za ukidanje zabrane sa upotrebe vode bila predizborni marketing vlasti, rekavši da je ona podneta zbog toga što je rezultat analize vode u skladu sa Pravilnikom.

  • DUG INVESTITORA PREMA „VODOVODU”
    U januarskom Sporazumu „Vodovoda” i grupacije „Zilio – Sinerteh” stoji da investitor duguje gradskom preduzeću oko 81 milion dinara na ime pozajmica i ugovora o kupoprodaji. U Sporazumu se navodi da će dug izmiriti tako što će „Vodovodu” postepeno smanjivati fakture za plaćanje prečišćene vode. Poslednju pozajmicu od 67 miliona dinara za zamenu i nabavku opreme javno preduzeće dalo je investioru fabrike vode 17. maja prošle godine, o čemu je „Zrenjanin” pisao.

 

  • PUŠTALI VODU SA IZVORIŠTA
    Prema izveštaju Tehničke službe „Vodovoda”, fabrika vode je u poslednje vreme uveče puštala u mrežu i neprečišćenu vodu. – Zapaženo je da postrojenje značajno menja režim rada (ne prerađuje ili delimično prerađuje vodu) od popodnevnih do kasnih večernjih sati. Posle promene režima rada nešto je bolja situacija sa pritiskom, ali se kvalitet vode drastično menja – konstatovano je u Izveštaju.

Milana Maričić