VOJIN OBRADOVIĆ O UTICAJU PANDEMIJE NA PRODAJU VOZILA I AUTO-INDUSTRIJU

Upravljač je u našim rukama

Mi u „Točku” smo optimisti, imamo dobar brend, sa vrlo atraktivnim modelima. To je preduslov za uspeh, a od nas zavisi kako ćemo se izboriti sa okolnostima – kaže Obradović
Prodaja vozila je, zbog situacije u vezi sa korona virusom, zaustavljena, a uvođenjem vanrednog stanja bukvalno je nestala. To, naravno, govorim u svoje ime i iz iskustva poslovanja firme „Točak auto”. Prateći izveštavanje medija, uviđam da neke domaće kompanije navode da poremećaja na tržištu nije ni bilo. To me dovodi do zaključka da oni ne rade u realnom okruženju, nego da prodaju preko ugovorenih tendera i nabavki gde se ne troši stvarno zarađen novac, pa samim tim kupovina ne zavisi od spoljnih okolnosti – kaže Vojin Obradović, direktor preduzeća „Točak auto” DOO koje posluje 22 godine i zvanični je partner „Pežoa”.
– U mojoj firmi su sve ugovorene isporuke odložene ili otkazane, pošto poslujemo uglavnom sa privredom koja se finansira iz lične proizvodnje i usluga. Zbog pandemije privremeno smo zatvorili prodajni objekat, ali je servis morao da radi i za vreme vanrednog stanja s obzirom na ugovorene poslove. Interesovanje za vozila je bilo povećano jer su građani imali višak slobodnog vremena, ali ne i realizacija – naveo je Obradović.
Naš sagovornik ističe da tržište automobila ima dva segmenta. U prvi spadaju „narodski” automobili, odnosno gradski i porodični koji koštaju do 15.000 evra. Prodaja takvih vozila je, kako kaže, preosetljiva jer kupci reaguju na svaki povetarac, kao što je priprema zimnice, polazak dece u školu, politička previranja, izbori, restrikcije, nestašice, nestabilni devizni kurs i slično.
– Oni su neotporni na sve promene u društvu, a kako ne bi bili na situaciju poput pandemije. Nasuprot tome, postoji drugi segment u kojem su predatori otporni na sve. Oni kupuju skupocene limuzine, sportske modele i terence, takozvana SUV vozila. Za njih ne postoji kriza, jer onaj ko ima novac, ne odriče se luksuza, bez obzira na situaciju u okruženju, ili bilo kakve druge uticaje. Prodaja takvih vozila je uvek stabilna. Što se tiče poslovanja u narednom periodu, mi u „Točku” smo optimisti. Imamo dobar brend, sa vrlo atraktivnim modelima, među kojima je i „pežo 208” koji je automobil godine, po mišljenju novinara. To je preduslov za uspeh, a od nas zavisi kako ćemo se izboriti sa okolnostima – jasan je Obradović.
Govoreći o svetskom tržištu, prvi čovek „Točka” navodi da se tu situacija dosta zakomplikovala i dodaje da je neizvesno šta će se događati u narednom periodu. Proizvodnja je bila zaustavljena zbog pandemije virusa korona, potom su neki otvorili fabrike, pa ponovo morali da zaustave rad zbog nedostatka potražnje ili problema sa dobavljačima potrebnih komponenata.
– Ranije su se svi delovi pravili u državi iz koje je proizvođač ili čak u istoj fabrici. Danas je svaki automobil svetski proizvod i kada se dogodila pandemija, pogoni su stali. Sada sve to treba ponovo pokrenuti i sinhronizovati. Sa druge strane, situacija sa naftom je danas možda u najosetljivijoj istorijskoj fazi. Šta će biti na kraju, ko će se voziti na struju, a ko na naftu, ostaje da se vidi. Evropa ide ka električnom pogonu, dok ostali čekaju da bude jasnije šta će biti sa sirovinama, ekologijom i propisima.
Ukupne posledice zavisiće od mnogo faktora. Ako počne da pada prodaja, cene vozila će rasti. Najsumornija predviđanja su da se tržište neće oporaviti do 2030. godine, ali postoje i optimistične prognoze koje ukazuju da će sve biti kao i pre pandemije. Ipak, jedno je sasvim sigurno: život će pobediti. Točak se okreće, nekad uzbrdo, nekad nizbrdo, a mi smo tu da dodamo gas ili stisnemo kočnicu. U svakom slučaju, upravljač je u našim rukama – zaključuje Vojin Obradović.

Miroslava Malbaški