VOJVOĐANSKI „BRASS FESTIVAL” U KULTURNOM CENTRU: U društvu limenih duvača, svetskih i domaćih klasika

Tradicionalna manifestacija posvećena limenim duvačima održana je u Kulturnom centru juče posle podne. Zrenjanin je bio domaćin učesnicima 12. Vojvođanskog brass festivala limenih duvača.

Učestvovali su učenici limenih duvačkih odseka iz vojvođanskih muzičkih škola.

Nažalost, u poslednji čas su dolazak otkazali predstavnici muzičkih škola iz Sente, Sremske Mitriovice, Novog Kneževca i Pančeva, zbog vremenski (ne)prilika.

Na programu su bila dela Mocarta, Betovena, Čajkovskog, Geršvina, Arneta, Šuberta, Rubinštajna, Smita, Mirkovića, Giljardija, Bizea, Silađija, kao i narodne pesme…

BRASS FEST.

Organizatori su Gradski duvački orkestar Zrenjanin, Aktiv limenih duvača Vojvodine i WASBE – svetska asocijacija duvačkih orkestara na čijem je čelu za jugoistočnu Evropu Branislav Gagić, profesor Muzičke škole Josif Marinković, koji je i otvorio Festival.

– Glavni cilj Vojvođanskog Brass festivala” je podrška obrazovanju učenika na limenim duvačkim instrumentima – kaže Branislav Gagić. – Ovaj Festival je prilika da učenici čuju jedni druge, da profesori razmene iskustva i da svi zajedno uživaju u koncertu.

Prema rečima potpredsednika Aktiva limenih duvača Vojvodine Vladimirav Nežića, profesora Muzičke škole Isidor Bajić” u Novom Sadu, Festival nije takmičarskog karaktera i učenici sviraju bez stresa, imaju priliku da se javno predstave van mesta gde pohađaju muzičku školu, kao i da podstiču jedni druge i pripremaju se za nove koncerte.

Podršku su i ovog puta pružili Muzička škola Josif Marinković” i Kulturni centar Zrenjanina. Menadžer Vladimir Milošev i Branislav Gagić su uručili diplome učenicima, profesorima, korepetitorima i predstavnicima muzičkih škola. Voditelj programa je bila mr Branka Jajić. Roditelji su se pobrinuli za posluženje iz domaće radinosti.

B.J

Foto J. Njegović Drndak