„VOZ“ U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA: Ovo nije predstava, već sam život

Voja Brajović i Sergej Trifunović odigrali su u velikom stilu, na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina predstavu „Voz“, u petak, 21. oktobra. Duodrama čiju adaptaciju i režiju potpisuje Vojislav Brajović,  prema teksu „The Sunset Limited“ savremenog američkog pisca Kormaka Makartija, dobitnika Pulicerove nagrade, u prevodu Milice Mihajlović i Branislava Mihajlovića, otvara brojna pitanja savremenog bitisanja. Crni i Beli, bivši osuđenik – hrišćanin, odnosno profesor – ateista, raspravljaju o ljudskoj patnji, o razlozima življenja, ali i razlozima za pokušaj samoubistva Belog, koga je spasao Crni. I sve to u stanu spasioca… više od dva sata… Nema konačnih odgovora i nema recepta za život. Jer, život je neshvatljivo čudo, upravo kao i izlazak iz njega, kao produžetak ili…

– Inspirisan delom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je, da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide – rekao je Vojislav Brajović. I naravno, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lek za čoveka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umetnost i reč.

U „Kafematu“, u Gimnazisjkoj ulici, Sergej Trifunović je razgovarao sa novinarima. Za njega je, kako kaže, velika čast što ga je Voja Brajović pozvao da sa njim igra. Čim je pročitao scenario bio je siguran da je to, to!

Ovo nije pozorišna predstava – potvrđuje Trifunović. – Ovo nije nešto sa čime ćemo se svi mi, sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice, ne mogu znati.

 B. Jajić

Foto Bojan Stanulov – Kulturni centar Zrenjanin

voz-2voz-1