VREME POSLUŽILO VINARE, FESTIVAL „U ARADAČKOM ŠIROKOM POLJU” ODRŽAN PO KIŠI

Veselo, razigrano, u čast vinogradara i folkloraša

Tradicionalna „Oberačka” ove godine održana je 12. put. Mada u smanjenom obimu, što nije uticalo na to da učesnici i posetioci budu podjednako dobro raspoloženi. U subotu u Aradcu bilo je razigrano. Veseli posetioci, mnogi u narodnim nošnjama, okupili su se u 10 časova u „Harmoniji” da bi krenuli u vinograd Mihala Gode, gde se bralo grožđe, pevalo, a vinogradari su razmenili iskustva i mišljenja o ovogodišnjem rodu sa gostima iz Mužlje. Ove godine specijalni gosti bili su i folkloraši iz ansambla Krajan – Vojvodina, čije je sedište u Bratislavi.


Posle berbe u vinogradu, dobro raspoložena kolona vratila se u „Harmoniju”, gde je održano tradicionalno muljanje, a zatim na zajedniki ručak koji su organizovali vinogradari u saradnji sa Udruženjem građana „Harmonija”.
Potom je u Osnovnoj školi „Bratstvo” zvanično počelo okupljanje gostiju Festivala narodnih običaja „U aradačkom širokom polju”, odakle je krenuo i defile do Vatrogasnog doma.
Gala koncert otvorili su domaćini, deca školskog folklora, koja su otpevala himnu festivala „Aradačko široko polje”. Posle njih su učestvovali Ana Zvara, Denis Straka, a onda su svoje običaje i nošnje publici pokazali ansambli iz Kisača, Kovačice, Vojlovice, Zrenjanina, Boljevaca i Bačkog Petrovca. Program su zatvorili domaći folkloraši Kulturnog centra Aradac.
Zanimljivo je da je kiša počela na početku koncerta, i prestala na kraju. Osim festivala, Mesni odbor Matice slovačke u Aradcu priredio je izložbu fotografija sa turnira u malom fudbalu Matice slovačke, koji je organizovao ove godine MOMS Aradac sa FK ASK Aradac. Na tom turniru je ekipa MOMS Aradac 1 pobedila i time zabeležila petu pobedu na ovom takmičenju.

Suzana Kokavski