„VRŠKA PRES” IMA PODRŠKU MINISTARSTVA PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

Pojačana briga države za inovativne firme

Vrška Pres, porodična firma za proizvodnju specifičnih proizvoda za procesnu industriju: obrtnih uvodnika, mehaničkih zaptivača, grafitnih i kliznih ležajeva. Registrovana je još 2008. godine, kao razvojno-proizvodni centar kod Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Ovaj status „Vrška pres” je stekao i zahvaljujući posedovanju osam patenata i ISO standarda 9001:2015.
Nedavno učešće Danijele Vrška, manedžerke prodaje ove firme na sastanku Parlamenta privrednika u Privrednoj komori Srednjobanatskog okruga više je nego dovoljan povod za posetu ovoj firmi. Tu je još i činjenica da se 65 procenata proizvodnje izvozi u Mađarsku, Nemačku, Švedsku, Poljsku, Rumuniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.
– Rekla sam na ovom skupu, a to ponavljam i sada, da se primećuje pojačan interes i razumevanje naše države za inovacije u proizvodnji. Raduje me što postoji svest o tome da treba intenzivnije raditi na razvoju realnog sektora, u slučaju naše firme u oblasti prerade metala. Ta svest, ako se tako može reći, prerasta u realne investicije – kaže Danijela Vrška.
U „Vrška presu” se radi sa izuzetnim i skupim materijalima. Osim najkvalitetnijeg čelika, tu su i tungsten (volfram) karbid i silicijum karbid, materijali velike tvrdoće i mehaničke i hemijske otpornosti, specijalne vrste gume uvoznog i domaćeg porekla. Ugrađuju se u uređaje koji trpe visoke pritiske i temperature.
– Zapošljavamo 24 radnika, među kojima su tri diplomirana inženjera mašinstva. Svako ko dođe da radi kod nas – a saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje je odlična – mora da se dokaže, mora još mnogo da nauči o savremenim materijalima i tehnikama obrade na numerički upravljanim mašinama za obradu metala. Nekolicina trenutno zaposlenih na neodređeno vreme došla je na taj način.
„Vrška pres” je prerastao klasične sajmove. Kontakti sa potencijalnim kupcima idu kroz „Bi tu bi” (B2B)susrete, u čemu postoji podrška Razvojne agencije Srbije (RAS) i Razvojne agencije Vojvodine. Dobra je saradnja sa Regionalnim centrom za društveno – ekonomski razvoj „Banat”.

  • OLAKŠICE DOBRODOŠLE
    U „Vrška presu” pozdravljaju olakšice za inovativna preduzeća, koje je nedavno najavilo Ministarstvo finansija. Veruju da ispunjavaju uslove kako bi mogli da ih koriste.
    Firma „Vrška pres” nalazi se na listi dobavljača specifičnih mašina i opreme Razvojne agencije Srbije (RAS).

 

  • NEDOSTAJU STRUČNjACI
    U „Vrška presu” kažu da se u ovom delu Banata oseća manjak stručne radne snage. Kod nas je sve manje ljudi, koji su nakon školovanja spremni da se posvete tehnici, koja, inače, napreduje nezamislivom brzinom. Napor države i obrazovnih institucija na tom planu je vidan, ali će do željenog rezultata morati da prođe dosta vremena…

M. Stojin