ZA OPSTANAK BESPLATNIH SPORTSKIH PROGRAMA KLjUČNA POMOĆ LOKALNE SAMOUPRAVE ZDRAVLJE DECE TREBA DA BUDE SVIMA NAJVAŽNIJE

Aktivnosti za koje ne treba članarina

  • Jedan od prioriteta Nacionalne strategije za sport (od 2014. do 2018. godine) jeste razvoj sporta dece i omladine i školskog sporta

Nikola Kontić je svoje dvoje dece – desetogodišnju Katarinu i osmogodišnjeg Veljka upisao u besplatnu školu plivanja, koja se realizuje na Gradskom bazenu u okviru projekta „Zaplivajmo zajedno”: – Počeli su kao neplivači, a sada su u velikom bazenu i usavršavaju sve stilove plivanja. Prezadovoljan sam ovom obukom, trener je svakom detetu veoma posvećen, a budući da ovo nije takmičarski klub, nema pritisaka, ni očekivanja, svi samo želimo da deca nauče da plivaju. Takođe nama roditeljima veoma znači to što ne moramo da plaćamo članarinu, jer već imamo troškove za prevoz.
Projekat „Zaplivajmo zajedno”osmislilo je nekoliko profesora fizičkog vaspitanja, okupljenih u sportskom klubu „Kockica”. Ideju za besplatnu obuku plivanja potom je podržao i Grad Zrenjanin, a JU „Sportski objekti” dodelila je za ovaj projekat besplatne termine na bazenu.

1 neskovski sa decom na besplatnom plivanju
– Naša škole plivanja traje već godinu i po dana, tokom kojih je kroz obuku prošlo 150 mališana. U pitanju nisu klasični treninzi niti takmičenja, već je cilj da polaznici nauče da plivaju i da ovladaju svim tehnikama. Radio sam na bazenu kao spasilac, a takođe i u školi kao nastavnik fizičkog, gde sam imao priliku da se uverim u to da je potrebno organizovati obuku za neplivače koja će biti dostupna svima – ističe Srđan Neškovski, jedan od pokretača projekta „Zaplivajmo zajedno”. Treninzi se u ovoj školici održavaju tri puta nedeljno – utorkom, četvrtkom i subotom od 16.15 u malom bazenu i u 17 časova u velikom. Neškovski objašnjava da će besplatna škola plivanja trajati dok bude bilo podrške ustanove Sportski objekti i Gradske uprave, a navodi i da bi bilo dobro kada bi na bazenu imali i termine u kasnijim satima zbog dece koja idu u drugu smenu u školu.
Članovi Sportskog kluba „Kockica”, koji sada deluju preko sportskog udruženja „Maraton tim” osim plivanja, organizovali su i školu odbojke i rukometa, oko čijeg se nastavka u ovoj godini pregovara.
Besplatne sportske aktivnosti u gradu organizuje i Savez za školski sport Grada Zrenjanina. U pitanju je projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta, koji u Zrenjaninu realizuje Savez za školski sport. Treninge drže članovi Saveza, profesori fizičkog vaspitanja.
– Sa decom radimo vežbice snage, kretanja, motorike, prilagođeno njihovom uzrastu kako bi se deca pravilno fizički razvijala. Takođe, u okviru jednog treninga imamo i igrice koje decu treba da animiraju i uključe njihove logičke sposobnosti. Radi se na njihovom celokupnom psiho-fizičkom razvoju – kaže Jovan Lekić, generalni sekretar Saveza za školski sport.
On dodaje da su treninzi namenjeni deci uzrasta od prvog do četvrtog razreda, a broj dece je iz treninga u trening sve veći. Projekat besplatne školice sporta sprovodi se u Osnovnoj školi „Dr Jovan Cvijić” već treću godinu za redom, subotom i nedeljom u terminu od deset do pola jedanaest gde vežbice drži Marinko Pajić, kao i u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin” ponedeljkom i četvrtkom od sedam do osam, gde sa decom rade Miroslav Simanić i Jovan Lekić.
– U planu je da se u ovu vrstu aktivnosti uključe sve škole, kako gradske tako i seoske, kako bi svoj deci bili dostupni treninzi. Cilj je da u narednom periodu i lokalna samouprava, pored Ministarstava, podrži projekat, kako bi profesori fizičkog vaspitanja postali realizatori ovog programa po školama – ističe Lekić.
Savez za školski sport je u nekoliko navrata, u koordinaciji sa različitim klubovima, sprovodio i propagirao besplatan sport za decu, pa je u tom smislu i prošlog leta bilo organizovano besplatno sportsko leto, navodi stručni saradnik u Savezu za školski sport Miroslav Simanić.
– Ideja je bila da se tokom letnjeg raspusta realizuju besplatni sportski programi za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Sva zainteresovana deca mogla su da se prijave i da u dogovorenim terminima provedu vreme sa trenerima i upoznaju se sa različitim sportovima.
Osim u vidu projekata, besplatni sportski treninzi za decu održavaju se i u pojedinim klubovima, između ostalog u Rvačkom klubu „Proleter” i u Boks klubu „Petrovgrad”, u kojem su treninzi od početka rada kluba besplatni.
– Tu spadaju i medicinski pregledi, putovanja na takmičenja i oprema. Odziv dece je odličan, kako dečaka, tako i devojčica, neki su posle određenog vremena otišli, ali mnogi su se i zadržali jer im se dopalo. Treneri u klubu su i Srđan Evđenić i Stevan Čizmić, i svi zajedno želimo da besplatnim treninzima omasovimo boks u našem gradu. Osim toga, ja se trudim da na neki način vratim sportu koji mi je mnogo toga lepog pružio u životu – kaže Milan Piperski, trener u boks klubu „Petrovgrad”.
Ipak, pitanje je koliko se može od klubova očekivati da počnu da sprovode besplatne treninge (vidi antrfile), na šta ukazuje i jedan od roditelja, čije ćerke treniraju plivanje u plivačkom klubu na Gradskom bazenu, a koji je želeo da ostane anoniman:
– Sama ideja besplatnih treninga za decu je dobra, ali da bi se ostvarila, potrebno je veliko učešće države i lokalne samouprave. Da bi trener na najbolji mogući način trenirao nečije dete, potrebno je da bude plaćen za svoj rad. Ne znam kako je kod besplatnih aktivnosti, ali rad sportskog kluba, pa samim tim i trenera najčešće se finansira od članarina ili od izdvajanja iz državnog ili gradskog budžeta.

  • SPORTSKI KLUBOVI I BESPLATNI TRENINZI

Deo gradskog budžeta izdvaja se i za sportske klubove, zbog čega građani očekuju da zauzvrat bude omogućeno besplatno ili makar pristupačnije bavljenje sportom. Sufinansiranju programskih aktivnosti oko 140 gradskih sportskih klubova u 2017. godini bilo je namenjeno oko 40 miliona dinara. Takođe, pojedini kolektivi dobijaju besplatan zakup prostora od JU „Sportski objekti”. Međutim, kako je pokazala analiza Balkanske istraživačke mreže BIRN od pre nekoliko godina, većina lokalnih sportskih klubova u zemlji nalazi se u teškoj finansijskoj situaciji, budući da su nekadašnji sponzori, velika preduzeća poput Novosadske mlekare ili Proletera propali, a da današnje firme podržavaju samo najveće klubove poput Partizana i Crvene zvezde. Sa druge strane, nadležni ističu kako bi sportski klubovi trebalo sami da počnu da se snalaze, a ne da čekaju gradski novac:
– Smatram da je neophodan aktivniji pristup i novi model funkcionisanja.
To su, pre svega, dobra analiza, nuđenje dodatnih programa, apliciranje na razne konkurse – izjavio je za naš list pre dve godine nekadašnji generalni sekretar sportskog saveza Grada Simo Salapura. Prema Zakonu o sportu, sportsko udruženje može ostvarivati prihod od priloga, članarine, donacija i poklona, subvencija, nasleđa, kamata na uloge, zakupnine, dividendi, usluga, sponzorstva i drugih komercijalnih i poslovnih aktivnosti.

S.Vorkapić i M. Maričić