ZAOSTAVŠTINA ZNAMENITIH UMETNIKA IZ JAŠE TOMIĆA ČEKA BOLJE DANE

Ceo život stao u tri kofera

U spomen sobi Doma kulture u Jaši Tomiću, stoji zaboravljena zaostavština naučnika Borislava Jankulova i pisca i scenariste Arsena Diklića. Obojica su deo života proveli u tom selu.
Danas se malobrojni sećaju njihovog dela, koje je, kada je o Dikliću reč smešteno u tri kofera. Scenariji i knjige snimanja ovog autora čekaju da ih neko pročita, sistematizuje i istraži. Autor je poznat kao pisac romana na osnovu kojih su nastali TV serija i film „Salaš u Malom Ritu” i „Zimovanje u Jakobsfeldu”, a pisao je scenarija i dijaloge za poznate filmove, među kojima su „Marš na Drinu” i „Užička republika”. Poznat je kao pesnik i pisac pripovetki, a deo tih dela nalazi se u koferu, u rukopisu i trebalo bi da se proveri da li je nekada objavljen.
– Njegov kompletan život je, u stvari, stao u koferima. To je nedopustivo, želimo da ukažemo stručnoj javnosti šta imamo. Tražimo stručnjake koji mogu da nam pomognu da se ovo sačuva i sredi, da bismo mogli da preduzmemo dalje korake – ističe Spaso Mladenovski, član Saveta Mesne zajednice i hroničar Jaše Tomića.


Diklić je deo Drugog svetskog rata proveo u tom banatskom mestu kod rodbine koja je nakon njegove smrti poklonila spise selu. Slično je učinio i istoričar i pedagog dr Borislav Jankulov. On je rođen u Sefkerinu, a radio je na arheološkim istraživanjima Banata. Supruga mu je bila iz Jaše Tomića, pa je posle okupacije, 1941. godine tu živeo do smrti, 1969. godine.
– Poklonio nam je knjige, spise, arheološku zbirku. Mi bismo hteli da nešto učinimo da se to ne zaboravi. Bilo bi najbolje da se otvori muzej. Ovo je do sada bila zavičajna soba u kojoj su smešteni svi ti predmeti, a zbirku je mogao da poseti samo onaj ko se unapred najavi – kaže Danijela Parivodić, predsednica KUD „Dr Borislav Jankulov” iz Jaše Tomića.
Zaostavština Borislava Jankulova sastoji se od nameštaja, knjiga, istorijskog i arheološkog materijala koji je prikupljao. Narodni muzej u Zrenjaninu je ranije sačuvao dva umetnička dela i vrednu garnituru nameštaja. Ostalo nije muzeološki obrađeno i čuva se u neadekvatnim uslovina, te bi prvi potez trebalo da bude zaštita i konzervacija.
Kako kažu naši sagovornici, Jaša Tomić ima još jednog velikana. Reč je o slikaru Stevanu Aleksiću, čija rodna kuća bi mogla da se renovira u muzej, pa bi svi pomenuti predmeti mogli da budu dostupni novim generacijama.

N. M.