ZASEDA SKUPŠTINA GRADA: Izglasan budžet

U toku je sednica Skupštine grada. Na dnevnom redu je 86 tačaka, među kojima je najznačajnija Odluka o budžetu za 2019. godinu, na nivou od 4 milijarde i 871.282.000 dinara, što je za 3,15 odsto više nego prošle godine.

– Ovo je tek druga godina u više decenija da radimo rebalans na više. Budžet omogućava normalno funkcionisanje ustanova, javnih preduzeća, mesnih zajednica, a visoke su i investicije koje se finansiraju iz budžeta. Odličan je podatak da je učešće poreza na zarade u budžetu za narednu godinu za 12,85 procenata više nego ove godine – izjavio je sa skupštinske govornice gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ukazao je da je budžet grada tri puta niži po stanovniku nego u Temišvaru. Nije ni čudo kada se zna da lokalnim upravama i Vojvodini ide svega 9 odsto budžetskih sredstava. Za razliku od Srbije, u Nemačkoj lokalnim i pokrajinskim vlastima pripada 44 procenta, a u Hrvarskoj 34 odsto.

– Visoka centralizacija budžetskog novca u našoj zemlji služi samo za promociju „jakih ljudi“ u politici, a to ne ide u prilog stabilizaciji demokratije – ističe Marton.

Pobornik Pokreta „Dosta je bilo“ Igor Ratković kritikovao je nedovoljno izdvajanje za zdravstvo, školstvo i socijalnu zaštitu.

– S druge strane, neprihvatljiva je činjenica da će se iz budžeta za narednu godinu „Vodovodu i kanalizaciji“ donirati čak 60 miliona dinara – tri puta više nego ove godine – rekao je Ratković.

M.Sn.

Foto: arhiva