ZAVRŠEN 72. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE: Predstava „Što na podu spavaš“ proglašena najboljom

Svečanom dodelom nagrada i predstavom „Pokojnik“ Crnogorskog narodnog pozorišta koja se igrala u čast dobitnika, sinoć je zatvoren 72. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, čiji je generalni sponzor i ove godine bila kompanija „Gomex“.

Žiri koji su činili rediteljka Anđelka Nikolić, dramaturg Svetislav Jovanov i reditelj Patrik Lazić, odlučio je da među deset odgledanih ostvarenja nagradu za najbolju predstavu u celini dobije predstava „Što na podu spavaš“ u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad), Dramskog kazališta „Gavela“ (Zagreb) i Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS (Sarajevo). Ova predstava, između ostalog, donela je i priznanja za najbolju režiju Kokanu Mladenoviću, a za najbolju žensku ulogu Maji Izetbegović.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Aljoši Đidiću za Hendrika Hefgena u predstavi „Mefisto“ u režiji Harisa Pašovića, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, dok je za najbolju epizodu priznanje pripalo Juliji Petković za ulogu Maše u predstavi „Galeb“ Antona Pavloviča Čehova, u režiji Milana Neškovića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Sombor.

U konkurenciji predstava za decu, po odluci žirija, najbolja je predstava „Ne idi daleko“ (po tekstu i u režiji Tamare Kučinović) Dečjeg pozorišta Subotica, a priznanje za najbolju ulogu u ovoj kategoriji dobila je Viktorija Palfi za ulogu Majke u istoj predstavi.

Kompanija „Gomex“ devetu godinu zaredom biće partner 68. Sterijinog pozorja koje će se održati od 26. maja do 3. juna pod sloganom „Čovečnost – Usponi i sunovrati“.