ZAVRŠEN DEČIJI KONKURS NA TEMU ZDRAVE ISHRANE: Deca su se družila sa našim čuvenim odbojkašem

– Je l’ hrskate vi ove bademe – pitao je Vanja Grbić mališane, pobednike konkursa „Hrani se pravilno i budi zdrav“, koji su užinali orašaste plodove, voće i bonžite, čekajući da dobiju nagrade u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanina.
– Daaaa – odgovorili su oni.
– A zašto ne jedete smoki i čipseve?
– Zato što to nije zdravo – uglas su odgovorila deca.
Njima je Vanja Grbić danas uručio nagrade za likovne i literarne radove na konkursu koji već više godina organizuje Zavod za javno zdravlje Zrenjanina. Konkurs je deo kampanje „Oktobar – mesec zdrave ishrane“, a u njemu učestvuju decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta srednjeg Banata.
Proslavljeni odbojkaš razgovarao je sa mališanima o tome šta znači „zdrava ishrana“: – Zamislite jedan veliki „ferari” i da u njega sipate loše gorivo. Šta će se destiti sa njim? Pokvariće se. Ako jedemo smoki i čipseve, mi tako hranimo svoj „ferari” lošim gorivom. Samo što „ferari” auto može da se popravi, a naš organizam ne može. A šta još ide uz zdravu ishranu?
– Sport!
– Ne sport, nego fizička aktivnost – kazao je Vanja Grbić, posavetovavši decu da manje vežbaju prstiće na pametnim telefonima i tabletima, a da više provode vreme na igralištima.

On je kazao da je svestan uslova u kojima živimo, pri čemu nije lako hraniti se kvalitetno i baviti se sportom, što ne mogu svi da priušte. Dodao je i da sve veći broj dece ima problema sa ravnim stopalima, krivom kičmom i dijabetesom, zbog čega se, između ostalog, u poslednjih osam godina angažovao u projektima i kampovima za decu ne bi li pomogao i mališanima i njihovim roditeljima da vode zdrav način života.

M.Maričić