ZAVRŠEN JEDAN PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNjE SRBIJE I RUMUNIJE, OTPOČEO NOVI: Za bolju povezanost Banata

Završna konferencija projekta „Unapređenje povezanosti Banata“ iz Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, održana je u sredu, 14. avgusta, u Kikindi. 
Tom prilikom o projektu su, između ostalih, govorile Irena Živković, direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj (RCR) „Banat“ i Sanda Šimić-Stambolić iz Ministarstva za evropske integracije.


U prethodne dve godine u okviru projekta „Unapređenje povezanosti Banata“ modernizovan je granični prelaz Nakovo sa Rumunijom čime su stvoreni tehnički uslovi, kao i bezbednosno-kontrolni standardi kakvi već postoje sa rumunske strane granice, a koji su potrebni za dvadesetčetvoročasovni rad i promet autobusa i teretnih vozila veće nosivosti.
Takođe je izrađena i tehnička dokumentacija za pojačano održavanje državnog puta IB-15 u zoni Kikinda – Nakovo, i na osnovu nje izgrađena je dvosmerna biciklistička staza duga 7.821m, koja će omogućiti lakši i bezbedniji promet biciklista. Ova staza će dodatno ojačati poziciju Kikinde na evropskom biciklističkom koridoru Eurovelo 13 – „Ruta Gvozdene zavese“.


Otvaranjem Kancelarije za informacije i promociju prekogranične ekonomske saradnje u Kikindi, stvoreni su uslovi za bolju saradnju između dva prekogranična regiona i promociju dobrosusedskih odnosa.
Sa rumunske strane izrađena je tehnička dokumentacija i izvršena rehabilitacija ulica uz državni put 59 C u Žombolju, i na taj način obezbeđen je kvalitetniji pristup graničnom prelazu Nakovo – Lunga.
Projekat „Unapređenje povezanosti Banata“ realizuju JP „Putevi Srbije“ kao vodeći partner, zatim Grad Kikinda, Opština Žombolj i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj (RCR) „Banat“ kao partneri u projektu. Ovaj program Evropske unije počeo je avgusta 2017, a njegova ukupna vrednost je 1.813.477 evra, uz doprinos Grada Kikinde pri izvođenju radova na graničnom prelazu Nakovo.
„Unapređenje povezanosti Banata“ ima veliki značaj kako za Grad Kikindu, tako i za čitav pogranični region Rumunije i Srbije, a najbolji dokaz tome jeste projekat „Unapređenje povezanosti Banata 2“, koji je počeo 1. avgusta ove godine i koji omogućuje nastavak zajedničkih aktivnosti na unapređenju povezanosti dve države.


L.Z.