ZAVRŠEN LIKOVNI I LITERARNI KONKURS KOJI ORGANIZUJE „SVETOSAVLJE”

Podrška na početku stvaralaštva je najvažnija

Zrenjaninski osnovci su na razne načine pokazali koliko su talentovani, svestrani, kreativni. Spremni su da odgovore na najrazličitije izazove, a svoje radove šalju na brojne konkurse. Organizacija „Svetosavlje” se zalaže za promociju talentovane dece i uvek je spremna da im bude „vetar u leđa” na njihovom stvaralačkom putu. Stoga je i ove godine organizovala likovni i literarni konkurs, a tema je bila „Sveti Sava slogu slavi”.
Narodni muzej je u sredu, 22. februara, u malom salonu ugostio vredne mališane. Izložba 200 najboljih radova otvorena je do 8. marta. Upravni odbor „Svetosavlja” je, zbog velikog interesovanja, odlučio da ove godine nagradni fond poveća sa 60 na 120 hiljada dinara. Prvonagrađeni su dobili po 15, drugi po 10, trećeplasiranima je pripalo po pet, a za pohvale dve hiljade dinara. Dodeljeno je 24 priznanja – za pisanje osam i za crteže 16.

KVALITETNA POETSKA I PROZNA DELA
Na literarni konkurs pristiglo je 36 radova đaka sedmog i osmog razreda iz 12. osnovnih škola sa teritorije Grada Zrenjanina i Opštine Žitište. Prema rečima članica komisije Jelene Dimitrijević i Duške Kolarov, profesorki srpskog jezika i književnosti, učenici su bili inspirisani da stvaraju podjednako kvalitetne stihove kao i prozu.
Prvu nagradu osvojila je Marija Zonjić, učenica osmog razreda žitištanske škole „Sveti Sava”. Ovo je, prema rečima žirija, pravi tinejdžerski rad u kojem Marija razmišlja o slozi u svetu u kojem živi i koji je okružuje. Drugo mesto zaslužila je pesma osmaka Đorđa Putića koji ide u melenačku školu „Dr Boško Vrebalov”. Marina Radovančev, učenica 7. razreda škole „Mladost” iz Tomaševca našla se na trećem mestu. Komisija je odlučila da pohvali i pet osnovaca. To su: Angelina Subičin i Ena Milankov (7. i 8. razred, „Dr Boško Vrebalov” Melenci), Isidora Sudarev, (8 razred, „Dositej Obradović”), Nada Galović, (8. razred, „Nikola Tesla” Banatsko Karađorđevo) i Marija Savić (7. razred, „Petar Kočić” Čestereg).

 

REKORDAN BROJ CRTEŽA
Na likovni konkurs pristiglo je više od hiljadu dečjih radova uzrasta od prvog do šestog razreda. Učestvovalo je 25 škola, od kojih 21 sa teritorije Grada i četiri iz Opštine Žitište. Dodeljene su po dve prve, druge i treće nagrade, a pohvaljeno je deset radova.
U kategoriji od prvog do trećeg razreda najbolja je bila Kristina Radovančev, učenica drugog razreda OŠ „Mladost” iz Tomaševca. Nađa Nađalin, koja ide u 3-1, OŠ „Dr Boško Vrebalov” iz Melenaca našla se na drugom mestu, dok je treća Emilija Petrović, đak 3-1, OŠ „Dositej Obradović”.

Pohvalnice su dobili: Maksim Blagojević (1-4, „Petar Petrović Njegoš”), Tijana Tot (2-2, „2. oktobar”), Mila Grubić (3-3, „Đura Jakšić”), Dunja Šarac (2-2, „Jovan Jovanović Zmaj”) i David Milić (2-3, „Dr Boško Vrebalov” Melenci).
Od četvrtog do šestog razreda najbolje je na temu odgovorio Miloš Denda (5-1, „Žarko Zrenjanin”) sledi ga Mila Anđić (5-2, „Servo Mihalj” Mužlja) dok je trećeplasirana Sonja Perić (6. razred, „Đura Jakšić”). Pohvaljeni su: Srna Radlinski (4-2 „Đura Jakšić”), Nađa Popov (4-2 „Jovan Cvijić”) Olga Petrovački (4-4, „Žarko Zrenjanin”) Arijana Bandović (6-1, „Dr Aleksandar Sabovljev” Ečka) i David Pulenka (5-2 „Bratstvo” Aradac).

Svoje utiske prenela nam je Mila Anđić. Ispričala je da voli da crta, a za tu ljubav zaslužna je njena profesorka likovnog Nadica Simjanovski. Odlučila se da naslika Svetog Savu, hram i mnoštvo dece.
– Nastavnica puno vremena provodi sa mnom i sve što znam da nacrtam ona me je naučila – rekla je Mila Anđić.
Arijana Bandović iz Ečke predstavila je grupu dece koja na zidu oslikava lik najvećeg srpskog svetitelja. Kako je kazala, konkurs joj se izuzetno dopao, a iza sebe ima šestogodišenje iskustvo. Slikarstvo joj je hobi, ide i u školu crtanja.
Na svečanosti u zrenjaninskom Muzeju prisutnima se obratio direktor Siniša Onjin, koji je podsetio na značaj Svetog Save za osnivanje srpske pravoslavne crkve, utemeljenje prosvete i kulture, pa samim tim i našeg identiteta i državnosti.
Predsednik Upravnog odbora Svetosavlja Dragan Ranisavljević je naglasio da se likovni i literarni konkurs održava 16. put, a drugi u prostorijama Narodnog muzeja.

– Odziv đaka je ove godine bio iznad svih očekivanja i prevazišao je sve ono čemu smo se potajno nadali. Pristigao je rekordan broj crteža i mi smo zadivljeni talentom naše dece iza kojih su, kao podrška, profesori i direktori škola – rekao je Ranisavljević.
Sveštenik Dejan Bojanić pri hramu Svetog arhangela Mihajla (Ruska crkva) održao je prigodnu besedu.

M. Malbaški
Foto: volimzrenjanin.com

  • MUZIČKI PROGRAM
    Svetosavsku himnu i „Crven cvete” otpevala je Vaskrsija Kovačević, učenici trećeg razreda Srednje muzičke škole „Josif Marinković” u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer.
    Pesmu „Bogorodice Trojeručice” izveo je dečiji hor „Prepodobni Rafailo Banatski”, pod dirigentskom palicom mr Senke Milisavljević, uz klavirsku pratnju profesorke Jelene Ninković. Student gitare Mihailo Mladenović odsvirao je kompoziciju Maura Đulijanija.