DA LI ZRENJANINCI KUPUJU POLOVNE KNJIGE I KAKO IH NABAVLJAJU

Čudesni svet knjiga na internetu

Zrenjanin nema ni jednu antikvarnu knjižaru. Zbog toga se naši sugrađani u potrazi za retkim i starim izdanjima rado obraćaju internet prodajnim platformama. Sa više od milion postavljenih oglasa, ističe se „Kupindo”. Povoljna cena i transparentnost oglasa preporučuje ovaj sajt kao jedan od najpouzdanijih i najpopularnijih za prodaju i kupovinu (između ostalog) knjiga koje su odavno van ponude u knjižarama i bibliotekama. Naravno, ima i novijih izdanja.

LAGODNOST KUPOVINE
Ljubitelji pisane reči iz svoje fotelje mogu se prepustiti beskrajnim internet pretragama koje će ih uputiti na ljude iz najrazličitijih gradova i sfera. Tako je Goran iz Mužlje, zahvaljujući „Kupindu”, došao do strip dobavljača iz Zagreba i Pule.
Onaj koji po „Kupindu” traga za antikvarnim i nepoznatim naslovima, slobodno se može nazvati „virtuelnim hodočasnikom”.
– Tražiti retke eseje Bele Hamvaša, mađarskog mudraca, za mene ponekad predstavlja i strast. Nije to samo stvar kupovine – rekao je Ferenc, sugrađanin koji je deo velike „Kupindo” družine.
Brojni su primeri sličnih sentimentalnosti u našem gradu. Jovan nam je objasnio kako je na ovoj platformi pronašao zbirku poezije svoje bake koja je odavno bila van domašaja, budući da je doživela samo jedno skromno izdanje.
– Tražiti njenu izgubljenu knjigu pesama na sajtovima kao što je ovaj, činilo mi se kao jedino rešenje. Bio sam presrećan kada sam na nju naleteo – rekao je Jovan.
Na sličan način je i sugrađanin Marko kupio knjigu „Bilo je časno živjeti s Titom”. On je bio u potrazi za ovim izdanjem zato što se na tačno određenoj strani monografije nalazila fotografija njegovog oca koji je u tom trenutku bio na odsluženju vojnog roka.
Zrenjaninci na „Kupindu” ponekad kupuju i svoje sopstvene knjige kojih više nema u prodaji. Jedan naš sugrađanin tako je pronašao svoju davno izdatu zbirku aforizama.

KUPNJU DIKTIRA I CENA
Pretežan deo posetilaca pri odabiru naslova ipak najveću pažnju posvećuje samim cenama. Na koji način se one formiraju? Retkost izdanja, traženost naslova, aktuelnost autora, kao i očuvanost samog predmeta – sve su to faktori koji određuju cenu na virtuelnom tržištu knjiga. Tako, na primer, strip „Alan Ford” koji trenutno izlazi, ima malu vrednost u odnosu na gotovo kultne primerke iz sedamdesetih godina u Briksijevom prevodu.
Na sličan način, dilemu između „Idiota” i „Braće Karamazovih” može preseći naša književnica Isidora Sekulić, koja je tridesetih godina prošlog veka prevodila Karamazove. Poštovaoci Isidorinog stvaralaštva verovatno će se odlučiti za Dostojevskog u njenom prevodu. Takođe, važni su i estetski kriterijumi, kao što su: ilustracija na koricama, povez knjige, vrsta papira, doteranost izdanja i estetika edicije.
Pored popularnih stripova, Zrenjaninci najčešće kupuju književne klasike i po pravilu u vreme novogodišnjih praznika.
Kada je reč o prodavcima, oni se trude da ponuda bude što raznovrsnija (od stručne literature do beletristike), a na sam posao gledaju kao na način dopunske zarade.
Novi trendovi pokazuju da traženost knjiga opada na tržištu, zbog opšteg porasta cena najosnovnijih namirnica i goriva. Knjige, kao roba iz sfere umetnosti i kulture, postaju luksuz.

N. Kovačević