ZRENJANINSKOJ NASTAVNICI PRIPALA DRUGA NAGRADA NA PRESTIŽNOM TAKMIČENJU

Učenici uvek vraćaju onoliko koliko dobiju

Važno priznanje za kreativnost i inovativnost u radu nedavno je dobila Tatjana Makivić, nastavnica srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš”. U pitanju je nagrada „Prof. dr Milija Nikolić”, čija je dodela održana 28. januara na Filološkom fakultetu u Beogradu, u okviru 64. Republičkog zimskog seminara. Njoj je ovog puta pripalo drugo mesto za metodičku pripremu.
– Poslala sam primer uglednog časa Društvu za srpski jezik i književnost, koje je organizovalo ovo takmičenje. Prvi put sam učestvovala i osvojila drugu nagradu, čime sam vrlo počastvovana. Ovo priznanje mi daje potvrdu da sam na ispravnom putu i svakako, motivaciju za dalje usavršavanje i primenu inovativnih nastavnih metoda u radu – rekla je nastavnica Makivić za list „Zrenjanin”.
Inovacije koje je prezentovala trudi se da primeni i na sopstvenim časovima. Iako predaje nešto više od četiri godine, uverila se da je dobar odnos sa učenicima ono čime ih pridobija u radu. Kako kaže, deca obično prvo zavole nastavnika pa tek onda njegov predmet, zbog čega je važna posvećenost ovom poslu.

– Svakodnevno radim na sebi i uvodim zanimljive metode poput obrnute učionice, vršnjačkog podučavanja, slagalice, kombinovanog učenja. Ovim želim da podstaknem njihovu želju za radom i novim saznanjima, a tako i oni sebi postavljaju više ciljeve. Trudim se da budem pravedna, da ih uvažavam, ali i kritikujem, pre svega da zadobijem njihovo poverenje, jer je to najbolji put do uspeha. Učenici uvek vraćaju onoliko koliko im se da – ističe sagovornica.
Uspeh svojih đaka, kako kaže, vidi kroz njihovu zainteresovanost na časovima, kao i dobre rezultate na takmičenjima i učešće na mnogim kulturnim manifestacijama i projektima. To je ujedno i dokaz da ih je moguće motivisati i usmeriti na pravi način.
– Moj osnovni zadatak kao nastavnika srpskog jezika i književnosti je da kod učenika razvijam ljubav prema našem jeziku, kulturi i književnosti. Negovanje čistote i lepote jezika jeste dovoljan razlog da se zajedno sa učenicima borim da on bude osnova kulture uzdizanja novih generacija – poručuje Tatjana Makivić.

A. Ilijev
Foto: Privatna arhiva