CRVENI KRST OBELEŽIO „SUNČANU JESEN ŽIVOTA”

Nagrađena humanost najstarijih sugrađana

Oktobar mesec je Crveni krst posvetio svojim najpredanijim članovima. Onima koji su tu više decenija, ulažući dragoceno vreme i ljubav. Za ovo su nagrađeni posebnim priznanjima na svečanosti „Sunčana jesen života”. Nagrade su dodeljene volonterki sa najdužim stažom, najstarijem aktivnom aktivisti i bračnom paru koji je najduže u braku. Laureati su i najmlađi učesnici literarnog i likovnog konkursa.

NAJHUMANIJE VOLONTERKE
U Crvenom krstu Zrenjanina istakla se sedamdesetjednogodišnja Ljiljana Đurđević, sa najdužim stažom. Ona je rođena 11. novembra 1952. i volontira aktivno već 56 godina. Za svoj rad dobila je priznanja Srebrni i Zlatni znak.
– Aktivista sam od 15. godine i danas se time bavim. Sada sam na funkciji sekretara osnovne organizacije Crvenog krsta „Gradnulica”. Počela sam od prve pomoći, da bi kasnije bila u prvoj terenskoj jedinici koja je bila pri Crvenom krstu Zrenjanin. Imam volje da radim dokle god mogu jer mi je to u srcu. Volim da pomažem ljudima u nevolji. Jednostavno, volim ljude. Osećam se srećno kada znam da sam nekoga uspela da usrećim i kad imaju osmeh na licu – rekla je Ljiljana Đurđević za RTV „Santos”.

Osim nje, nagrađeno je 20 godina humanitarnog rada Julijane Grujić. Ona je rođena 20. marta 1943. i najstarija je volonterka u Zrenjaninu.
Ove godine Joka i Milan Karanović su par koji je najduže u braku. Oni će u novembru obeležiti 59. godinu zajedničkog života. Pored njih, priznanje je dato i drugom paru, Zori i Ljubanu Banjeglavu. Njihova ljubav traje 57 godina. Kako kažu, tajna dobrog braka je u međusobnom razumevanju i istom mišljenju.
Svi laureati dobili su na poklon desetodnevni boravak u Vrnjačkoj Banji. Vaučere im je uručila Bojana Jeremić iz Gradske organizacije penzionera.PRIZNANJE ZA MLADE TALENTE
Zahvalnost najhumanijima iskazala je Aleksandra Tanasijević, sekretarka ovdašnjeg Crvenog krsta. Podsetila je da se kroz ovakve aktivnosti skreće pažnja na doprinos starijih osoba u porodici, lokalnoj zajednici i društvu.
– Posebno nam je stalo da promovišemo „aktivno starenje”. Velika nam je želja da se u naše aktivnosti uključe svi oni koji to žele i mogu – rekla je Tanasijević.
Nagrađeni su i najtalentovaniji mališani koji su učestvovali u likovno – literarnom konkursu „Moji baba i deda”. Svi nagrađeni radovi bili su predstavljeni na izložbi.

Učenik trećeg razreda OŠ „Branko Ćopić” iz Lukićeva, Kosta Govedarica, imao je najbolji likovni rad. Emilija Petrović (4 – 1) iz OŠ „Dositej Obradović” je zauzela drugo mesto, dok je treće pripalo Eleni Popov (2 – 1) iz OŠ „Petar Petrović Njegoš”.
Iz Predškolskih ustanova nagrađena su dečiji likovni radovi. Prvi je Nikola Kohajm iz vrtića „Sunčica” (vaspitači: Stanojević, Popov). Anastasija Jocić iz „Bambija” dobila je drugu nagradu za svoj crtež (vaspitači: Todić, Rudović, Surla). Katarina Opačić iz „Dečije radosti” je na trećem mestu (vaspitači: Suknarev, Kolarov).
Osnovci su se takođe takmičili u likovnom. Prvo mesto je pripalo Teodori Stamenković (1 – 2) iz OŠ „Đura Jakšić”. Kristina Hercegovac, učenica drugog razreda OŠ „Mladost” iz Tomaševca je druga, a treća je Natalija Sinđić (2 – 2) iz OŠ „Petar Petrović Njegoš”. Za originalnost i kreativnost Mirjana Savić (3 – 4) iz OŠ „Žarko Zrenjanin” dobila je specijalnu nagradu.

Najbolji literarni rad imao je Kosta Govedarica, đak trećeg razreda OŠ „Branko Ćopić” (Lukićevo). Druga je Emilija Petrović (4 – 1) iz OŠ „Dositej Obradović”. Elena Popov (2 – 1) je bila treća (OŠ „Petar Petrović Njegoš”).
Muzički deo programa priredili su Dario Mihaljević (harmonika), Anđelina Švarc (vokalni solista) i Vuk Simić (trombon), učenici Srednje muzičke škole „Josif Marinković”. U pratećem programu učestvovali su i učenici iz zrenjaninske OŠ „Đura Jakšić” (učiteljica Sonja Vujaković).

A. Ilijev
Foto: volimzrenjanin.com