ZAVRŠENA OBUKA ZA ZAVARIVAČE: Od teorije do prakse i posla

Na tržištu rada, već duže vreme, мeđu najtraženijim zanimanjima su i zavarivači. U Tehničkoj školi u Zrenjaninu, nedavno je završena obuka za ovo zanimanje za 12 nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Oni su tokom tri meseca stekli osnovna znanja i veštine iz zavarivanja MAG postupkom. To je projekat Ministarstva omladine i sporta, grad Zrenjanin je bio učesnik, a Tehnička škola izvođač obuke. U projekat je uloženo 1.140.000 dinara, u čemu je Grad učestvovao sa 20 odsto. U multimedijalnoj sali gradske kuće danas su bravarima-zavarivačima uručena uverenja.

– To je po projektu „Obukom do zaposlenja“, a bilo je predviđeno100 časova. Kandidati su prvo prolazili teorijsku obuku, a potom su radili test. Svi su ga uspešno završili. Posle toga, usledelo je praktično sticanje znanja. U našoj radionici, koja je jedna od najmodernijih laboratorija za zavarivanje u okolini, polaznici su savladali zavarivanje MAG postupkom koji je se najčešće primenjuje u proizvodnji kod nas, zanimanje je aktuelno i traženo jer je privreda u ekspanziji kaže Đorđe Klać, direktor Tehničke škole i napominje da dva kandidata, zbog zdravstvenih razloga, nisu mogli da pohađaju obuku.

Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika, podsetio je da se slične obuke organizuju od 2014. godine, i to za zanimanja koja su tražena na tržištu rada, kako bi mladi našli posao i ne bi odlazili u druge gradove izemlje.

– Prvi projekat bio je sa NIS-om, potom za informatičke obuke – programere uz saradnju Tehničke škole, Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin” i Visoke tehničke škole strukovnih studija. Velike broj njih se zaposlio, kao što su i sada petorica zavarivača našli zaposlenje. Sledeći projekat bio je 2016. godine sa RC Banat”, a prošle godine obuka za zavarivače – istakao je Radišić.

Jedan od polaznika obuke je i Dejan Gligić. On je završio Srednju školu Nikola Tesla” – arhitektonski smer, apsolvent je na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin”. Dobio je posao u Šinvozu”.

– Prezadovoljan sam poslom. Radim mesec dana. Imao sam više ponuda, ali sam se opredelio za „Šinvoz”. I nisam se pokajao – kaže Dejan Gligić.
M.B.