JOŠ JEDNA GENERACIJA NAPUSTILA JE KLUPE TEHNIČKE ŠKOLE

Polazna stanica na peronu zvanom život

Tehnička škola je 19. juna proslavila matursko veče u Hotelu „Vojvodina”. Svečanom skupu, pored đaka, prisustvovali su roditelji i rođaci. Okupljene je najpre pozdravio direktor obrazovne ustanove Đorđe Klać.
– U gotovo sto godina dugoj tradiciji, Tehnička škola je bila polazna stanica iz koje su kretale generacije mladih svestranih i obrazovanih ljudi, budućih inžinjera, stručnjaka i uspešnih predvodnika na svim poljima. Trenutno škola obrazuje učenike u četiri oblasti rada: Mašinstvo i obrada metala, Saobraćaj, Elektrotehnika i Geologija, rudarstvo i metalurgija. Uspešan rad imamo i u procesu dualnog obrazovanja na pojedinim smerovima.
Na kraju ove nastavne godine školovanje je uspešno završilo 95 učenika na četvrtom stepenu i 34 učenika na trećem stepenu obrazovanja. Bilo je pregršt izazova i neplanskih poteškoća koje smo, zajedničkom zalaganjem, sve savladali. Ne smemo zaboraviti na nesebičnu pomoć lokalne samouprave i privrednih subjekata sa kojima smo uspešno sarađivali, među kojima su „Drekslmajer”, „Gasprom Njeft”, „Šinvoz” i mnogi drugi – rekao je u svom obraćanju Klać.

 

USPOMENE ZA NEZABORAV
Direktor Škole je rekao i da su stečeno obrazovanje i uspomene jedan od temelja na kojima će svršeni srednjoškolci graditi svoj lični razvoj.
– Ali to su samo temelji. Napredujte svakodnevno, učite svakodnevno. Učite iz svojih uspeha, ali i neuspeha. Posle neuspeha ustajte jači i odlučniji. Posle uspeha ne zaboravite da slede novi izazovi. I upravo u toj borbi je u stvari i lepota života. Menjajte svet, načinite ga lepšim mestom za život, budite bolji od nas i imajte hrabrosti da budućim naraštajima date više nego što smo mi vama. Koliko je Tehnička škola donela vašem osvajanju budućnosti pokazaće vreme pred nama. Ja vam u ime kolektiva želim mnogo sreće i ogroman lični i profesionalan uspeh – rekao je u obraćanju maturantima direktor Đorđe Klać.

 

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH
U okviru svečanosti su se odeljenske starešine obratile poslednji put svojim učenicima i proglasile su najbolje među njima. Nagrađeni đaci su:
4/1 Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje (razredni starešina Ana Stokić): Dragoljub Golić, Ognjen Grbić, Nada Kovačević, Sara Lakatuš, Jovan Spasić, Sanja Filipovac; 4/2 Tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina (Rada Vukajlović): Danijela Tabački; 4/3 Tehničar mehatronike (Milan Šuković): Kosta Bodroža (đak generacije), Filip Janjiš, Nemanja Likić, Ivan Mijanović, Srđan Mijanović, Luka Savin, Borislav Samardžić, Nikola Holić, Danijel Džambas, Vuk Šenvald;
4/4 Tehničar drumskog saobraćaja (Tatjana Perc): Milica Golić, Đorđe Dragović (nosilac „Vukove” diplome), Dragana Ivetić, Ratko Jovanov, Bojana Kvrgić, Milana Ladik; 4/5 Tehničar drumskog saobraćaja (Dragoslav Mijić): Marko Dukić, Ksenija Knežević, Aleksandar Milankov (nosilac „Vukove” diplome); 3/6 Vozač motornih vozila (Dragan Balašev): Pavle Olah;
3/7 Rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa (Branislav Tomović): David Đemant, Marko Ljubenović, Mateja Mijatović, Nina Romanov, Danilo Somborski, Petar Halas; 3/8 Zavarivač (Vladimir Kuljić): Mateja Golić.

GOVOR KOSTE BODROŽE
Učenik generacije Kosta Bodroža preneo je svoje utiske nakon četiri godine školovanja.
– Ovo je veče ispunjeno emocijama, uspomenama i zahvalnošću. Naravno da ne bih bio ovde danas da nije bilo aganžmana mnogih ljudi. Želeo bih da se zahvalim svim profesorima koji su nam preneli znanje i inspirisali nas da budemo bolji svakog dana. Vaše strpljenje, podrška i posvećenost su bile ključne za naš uspeh. Zahvaljujem našim roditeljima i porodicama koji su nas podržavali tokom ovih godina. Danas smo ovde da proslavimo našu generaciju, naše uspehe i našu budućnost. Sada kada završavamo ovo, otvaramo novo, neizvesno poglavlje u našim životima. Bez obzira na to kojim putem krene svako od nas imamo solidnu osnovu koju smo stekli u ovoj školi.

Naučili smo ne samo stručno zvanje, već i veštine kao što su timski rad, kreativnost i upornost. Sve te veštine će nam biti od neprocenjive vrednosti u daljem obrazovanju i karijeri. Neki od nas će nastaviti svoje obrazovanje na fakultetu, neki će se upustiti u poslovni svet, a neki će se odlučiti za preduzetništvo. Bez obzira na našu individualnu putanju, budimo hrabri, strastveni i istrajni u onome što radimo. Imamo potencijal da menjamo svet i ostvarimo svoje snove – rekao je Kosta Bodroža.

 

PRVACI U ROBOTICI
Učenici Tehničke škole ostvarili su veliki uspeh tokom ove školske godine. Na Republičkom takmičenju učenika srednjih škola iz mehatronike i programiranja robota, Kosta Bodroža i Danijel Džambas su u jakoj konkurenciji  osvojili prvo mesto. Za ovaj uspeh su veliku zaslugu poneli i nastavnik elektrotehničke grupe predmeta Božidarka Lučić i nastavnik mašinske grupe predmeta Milan Šuković. Njih je takođe Tehnička škola pohvalila za izuzetan mentorski rad tokom priprema za takmičenje.

D. Petrović
Foto: Studio „Avala”