TEHNIČKA ŠKOLA BUDUĆIM SREDNJOŠKOLCIMA NUDI BROJNE ZANIMLJIVE PROGRAME

Iz klupa, brzo i lako do zaposlenja

Isprativši nedavno još jednu generaciju maturanata, nastavnici i zaposleni u Tehničkoj školi i dalje imaju pune ruke posla. Nakon završnih ispita spremni su da dočekaju nove, mlade, perspektivne đake i ponude im kvalitetne i zanimljive programe. Dualno obrazovanje, nakon kojeg se obučeni kandidati mogu veoma brzo i lako zaposliti jedna je od prednosti ove institucije.
Prema rečima Đorđa Klaća, direktora, Tehnička škola planira da u školskoj 2022/2023. upiše učenike prvog razreda u osam odeljenja na četiri područja rada trećeg i četvrtog stepena obrazovanja.

DUALNO OBRAZOVANJE SIGURNA KARTA
– Osmaci, ukoliko ste u nedoumici u vezi sa izborom budućeg zanimanja razmislite o svojim željama i očekivanjima. Ako vas interesuje dizajniranje proizvoda u mašinskoj industriji kao što su automobili, roboti, automatski uređaji i mašine, ako želite znanja iz osnova programiranja kompjuterski upravljanih mašina – odaberite smer Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. One koji se opredele da postanu tehničari za kompjutersko upravljanje očekuje rad u biroima za tehnologiju izrade i konstruisanje pomoću računara sa savremenim SAM softverima za programiranje kompjuterski upravljanih mašina (CNC) – poručio je Đorđe Klać.

Prema njegovim rečima, tehničari mehatronike kontrolišu, obavljaju nadzor i održavaju automatizovane proizvodne linije i programiraju mikroelektronske komponente u sistemima automatskog. Novi smer koji je u ponudi školovaće mehaničare motornih vozila, a njihov posao je da identifikuju i dijagnostikuju kvarove na modernim vozilima. Baviće se i popravkom i zamenom uređaja i elemenata na motornim vozilima svih kategorija.
– Trogodišnji smer bravar – zavarivač osposobljava đake za planiranje, pripremu i organizovanje bravarskih i zavarivačkih radova. Mehaničkom obradom oni izrađuju delove i različitim postupcima zavaruju metalne konstrukcije.

Najpopularniji smer u školi je svakako tehničar drumskog saobraćaja koji priprema učenike da nakon završetka školovanja rade u preduzećima koja se bave uslugama prevoza putnika i tereta. Takođe su obučeni da obavljaju poslove tehničkog pregleda, registracije, osiguranja vozila i robe. Moram da napomenem da postoji i mogućnost polaganja vozačkog ispita za B kategoriju u našoj školi – dodaje Klać.

STRUČAN KOLEKTIV
Vozač motornih vozila je, ističe direktor, trenutno jedno od najtraženijih zanimanja, a Tehnička škola ove kadrove formira u sopstvenom centru za obuku vozača na teretnim vozilima. Po završetku đaci stiču i dozvolu C kategorije.
Rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa će se baviti montažom proizvodne i procesne opreme na postrojenjima za dobijanje nafte i gasa, izvođenjem popravki i doradom mašinske opreme i naftnih postrojenja.

– Buduće prvake čeka kolektiv Tehničke škole koji će sa njima raditi i na drugim vannastavnim aktivnostima – kulturnim, sportskim, humanitarnim. Uspešno sarađujemo sa renomiranim privrednim subjektima u našoj sredini, kao i kompanijama „Šinvoz”, „Drekslmajer” i NIS koji takođe čekaju nove učenike na praksi. Kao i svake godine, Tehnička škola želi dobrodošlicu svim zainteresovanim sa nadom i željom da se uspesi naših učenika na republičkom nivou ponove i narednih godina – poručio je Đorđe Klać.

Miroslava Malbaški
Foto: Arhiva Tehničke škole

 • ZANIMLJIVI SMEROVI
  Budućim polaznicima koji se odluče da upišu Tehničku školu na raspolaganju je osam odeljenja u četiri područja rada trećeg i četvrtog stepena obrazovanja.
  MAŠINSTVO I OBRADA METALA
  Mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje: 30 učenika
  Tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC): 30 učenika
  Mehaničar motornih vozila: 15 učenika (5+10 dual)
  Bravar-zavarivač: 15 učenika (dual)
  ELEKTROTEHNIKA
  Tehničar mehatronike: 30 učenika (15+15 dual)
  SAOBRAĆAJ
  Tehničar drumskog saobraćaja: 60 učenika
  Vozač motornih vozila: 30 učenika
  GEOLOGIJA, RUDARSTVO I MATALURGIJA
  Rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa: 30 učenika