ZAVRŠNI ISPIT ZA OSMAKE: Odložen test iz matematike

Učenike osmog razreda, kojih u srednjem Banatu ima 1.697, jutros je dočekala neprijatna vest. Oni su juče polagali prvi test iz završnog maturskog ispita, test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, jutros je dočekala neprijatna vest. Testiranje iz matematike je, po odluci Ministarstva prosvete, odloženo, iz preventivnih razloga, jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom! Kako su saopštili, test iz matematike, maturanti će polagati u čertvrtak, od 9 do 11 sati. Termin kombinovanog testa neće biti promenjen i biće održan u sredu, 19. juna.

Školama je obaveštenje o ovome dostavljeno nešto posle osam časova, a testovi su, upakovani, u paketima i kesama odnosno neotvoreni, vraćeni.

Prema najavama, vraćaju se paketi sa zadacima iz kombinovanog testa, koji se sutra polaže. Osmaci će raditi rezervni test, a ne onaj koji je planiran!

Nije prvi put da se ovako nešto događa sa testovima, od one čuvene kupovine na Zelenom vencu, pre više godina, pa do takložđe provaljenih” testova, odnosno rešenja. A sve to uz mere obezbeđenja poput onih kada se odnosi novac iz banaka. Očito da sve to nije dovoljno, pa je krajnje vreme da se nađe pravi način za polaganje završnog maturskog ispita ili, ranije, testova za upis u prvi razred srednjih škola. Očito, o đacima malo ko da u nadležnom ministarstvu misli. To što će se utvrditi ili neće kako je do ovoga došlo, ne povlači odgovornost nadležnih u Ministarstvu.

Ovako, đacima, osim uobičajene treme, evo i dodatne nervoze i brige. Bar da je tako prvi put ili – poslednji.

M. Bečejac