ZBOG UKIDANJA PRELEVMANA ZA UVOZ MLEKA U PRAHU

U „Mlekoproduktu” ne strepe

Nakon proizvođača sladoleda i kanditora, od 1. januara ove godine plaćanja dažbina pri uvozu mleka u prahu oslobođeni su i domaći proizvođači dečje hrane. Ukidanje takozvanih prelevmana će im u 2019. godini, kako su izračunali, doneti uštede veće od 700.000 evra.
Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, potvrđuje da će nakon proizvođača u konditorskoj industriji i proizvođača sladoleda, sada i fabrike dečje hrane ostvariti uštede u proizvodnji i prometu i time obezbediti veću konkurentnost svojih proizvoda na domaćem i stranom tržištu.
Budući da ga ne proizvodi, dodatno uklanjanje barijere za uvoz mleka u prahu neće imati direktan uticaj na poslovanje zrenjaninskog „Mlekoprodukta”, ali ni na farmere koji ga snabdevaju osnovnom sirovinom.
– Naš otkup je stabilan, a proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda redovna zahvaljujući dugogodišnjem partnerskom odnosu koji negujemo sa proizvođačima – poručili su iz „Mlekoprodukta” odgovarajući na pitanje o mogućim posledicama dodatnog ukidanja prelevmana za uvoz mleka.

Z. D. – M. B.