ŽELjKO GLIŠOV O SAJTU „POPUSTI ZA MLADE”, ČIJI JE SUOSNIVAČ

Od ideje do ostvarenja treba mnogo truda

Željko Glišov iz Zrenjanina je nedavno, zajedno sa još nekoliko mladih, talentovanih ljudi, u Čačku osnovao sajt „Popusti za mlade”. Zvučalo poznato ili ne, u vreme kada smo ga prvi put kontaktirali, a prošlo je manje od mesec dana, sajt je nudio popuste u 12 kategorija u 14 gradova. Sada je broj kategorija povećan na 15.
-Trudimo se da obezbedimo što više olakšica za mlade i uvek smo otvoreni za saradnju sa svakom firmom koja je spremna da im omogući da njihove proizvode i usluge koriste sa popustom – kaže 27-godišnji Željko za list „Zrenjanin”.
Kada ste počeli sa „Popustima”?
– Sajt radi zvanično od novembra prošle godine, ali je ideja za „Popuste za mlade” (PZM) nastala još dok sam bio zaposlen u jednoj programerskoj firmi. Zajedno sa kolegom Stefanom Ćebićem radio sam na njenom ostvarenju. Najpre smo želeli da saslušamo mlade šta im je potrebno, da saznamo koje su njihove potrebe, pa smo na osnovu njihovih odgovora od januara krenuli u potragu za firmama gde bi mogli da ostvare popuste.
U kojem gradu ste ostvarili prvu saradnju za popuste?
– Budući da trenutno živim u Čačku, tu smo i ostvarili prvu saradnju sa ovdašnjim nevladinim organizacijama i firmama koje su prepoznali potencijal u našoj ideji o „Popustima za mlade”. Zatim smo našu priču nastavili u Zrenjaninu. U planu nam je da se proširimo u svim gradovima u Srbiji, a možda i dalje.
Koliko traje pregovaranje za takav biznis?
– Dužina pregovora zavisi od samih partnera. Planiramo da na sajtu napravimo prostor, neku vrstu platforme, gde će mladi moći da pronađu prilike za stručno usavršavanje, pronalazak posla, konkursa za seminare… Nažalost, danas živimo u vremenu kada je potrebno konstantno raditi na svom usavršavanju, a mi ćemo se truditi da to obezbedimo mladima. Takođe, imajući u vidu da u našem timu preovlađuju programeri i grafički dizajneri, voleli bismo da jednog dana otvorimo IT instituciju u kojoj bi mladi mogli da dobiju potrebnu praksu.
U kojoj kategoriji mladi najviše koriste popuste?
– Oblasti u kojima mladi najviše koriste karticu su zdravlje, jer imaju popuste za preglede i analize. Slede tehnika i sport. Takođe, tu su i kafići i trgovine, kao i kozmetički saloni.
U kojem gradu se navjiše koriste pogodnosti?
– Za sada meštani Čačka najviše uživaju u benefitima The Card kartice, jer su i najviše upoznati sa pogodnostima koje omogućava. U Zrenjaninu smo odnedavno, ali se nadam da ćemo tamo imati najviše korisnika.
Kada si se preselio u Čačak i zašto?
– U Zrenjaninu sam pohađao studije na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” i tu sam upoznao moju sadašnju devojku, koja je zahvaljujući ovom fakultetu i profesorima dobila posao u Čačku, tako da smo zajedno započeli život u gradu na Moravi krajem 2013. godine.
Kakav je život i kakve su poslovne prilike tamo u odnosu na Zrenjanin?
– Što se tiče posla, situacija je slična kao i u Zrenjaninu, traži se stručnost i iskustvo, ali je potrebno i posedovati želju za usavršavanjem i biti snalažljiv.
Da li možete da zarađujete od sajta?
– Ceo projekat je započeo od ideje da uradimo nešto što bi bilo društveno korisno i čime bismo pokazali mladima da sve ono što žele mogu da ostvare u svom rodnom mestu. Uložili smo mnogo rada i truda u ovaj poduhvat, i verujemo da ćemo uspeti. Trenutno nam sajt nije osnovni izvor prihoda, ali se nadam da će u budućnosti biti. Naš tim čine šestoro članova od kojih je svako zadužen za neku delatnost, ali su tu uvek i naši prijatelji koji će rado pomoći ako se ukaže prilika za to.

Nedostaje mu Banat
Željko je završio Tehnički fakultet u našem gradu, master studije za poslovnu informatiku i e-upravu, a da je u pravom timu za misiju koju su zacrtali sebi govori podatak da je i njegov kolega-osnivač student osnovnih studija na Tehničkom fakultetu u Čačku, a druga koleginica diplomirani politikolog. I ostali su trenutno studenti od prve do četvrte godine fakulteta u Čačku i Zrenjaninu, te sve ukazuje na to da im sluha za potrebe mladih ne nedostaje. Ipak, nedostaje mu ovdašnji način života.
– Meni je Banat u srcu, te se ni posle tri godine boravka u Čačku nisam navikao na ovdašnji tempo života. Verovatno i nikad neću, jer će mi uvek nedostajati tamburaši i laloški običaji. Upravo zbog te nostalgije u meni se javila želja da pomognem mladim ljudima u gradu na Begeju jer sam u tom mestu proveo najlepši period svog života – otkrio nam je Željko.

S. K.