ŽENSKA PEVAČKA GRUPA „FILIGRAN” OSVOJILA JE TREĆE MESTO NA FESTIVALU U ARANĐELOVCU

Petnaest glasova natpevalo četiri stotine pevača

Pevala je Srbija nedavno u Aranđelovcu, a pevao je i Zrenjanin. „Pevaj Srbijo”, naziv je Festivala izvornih grupa pevača Srbije na kojem je Ženska pevačka grupa „Filigran” Kulturnog centra Zrenjanina osvojila treće mesto. Dame iz „Filigrana”, petnaest filigranskih glasova, nadmetale su se sa više od 400 učesnika i gotovo ih natpevale…
– To je, zaista, veliki uspeh, jer je konkurencija bila veoma jaka – kaže za „Zrenjanin” Ljiljana Petrović, koja je osnovala grupu i njen je voditelj. – Učestvovalo je 50 grupa. Pevale smo pesmu „Čuvala sam goveda”. To je jedna veoma lepa izvorna srpska pesma iz okoline Užica (Zapadna Srbija), čijom smo izvedbom ostavili odličan utisak na žiri i u kategoriji ženskih pevačkih grupa osvojili visoko treće mesto.
U Aranđelovcu su dostojno predstavile i Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanin.
– Ponosimo se uspehom „Filigrana”, kao što se ponosimo i uspehom Gradskog dečjeg hora Kulturnog centra Zrenjanina, koji je nedavno osvojio prvo mesto na takmičenju u Beogradu, pod dirigenstkom palicom mr Senke Milisavljević. Trudimo se da obezbedimo što bolje uslove za rad, pod našim krovom su pevači, folklorci, mladi koji se bave dramskom umetošću, zdravim stilovima života… Zajedno se radujemo nagradama – ističe Goran Marinković, direktor Kulturnog centra.
Pevačka grupa je postojala i ranije i radila je u okviru Folklorne sekcije, a kada je ona prestala da radi, zaljubljenice izvorne muzike su počele da rade samostalno i nastavile potom u okrilju Kulturnog centra Zrenjanina.
– Misija grupe je očuvanje tradicije pevanja Vojvodine i Srbije kao i pesama bivših Republika Jugoslavije – objašnjava Ljiljana Petrović. – Repertoar biramo po potrebi za nastupe ili festivale na kojima učestvujemo. Neki festivali zahtevaju da grupa peva pesmu kraja iz kojeg dolazi, dok su drugi određenog karaktera i tada pevamo pesmu koja je iz izabranog kraja.
Naša sagovornica ističe da ne postoji starosna granica za učlanjenje u grupu. Potrebno je, kako kaže, samo malo talenta i velika ljubav. Trenutno su u „Filigranu” članice od 18 do 80 godina.
– To je naše bogatstvo – kaže Milka Kuridža, jedna od onih koja ne može bez pevanja. – Svaka proba je doživljaj, a svaki koncert i učešće na festivalu velika radost. Veoma se lepo slažemo. U pravu je naša Ljiljana kada kaže da se i boja glasova upotpunjuje u zrelijim godinama.

  • FILIGRAN
    Ženska pevačka grupa „Filigran” postoji već četiri godine u Kulturnom centru Zrenjanina i neguje izvorno i tradicionalno muzičko stvaralaštvo sa prostora Srbije i bivše Jugoslavije. Njegove članice su predstavljale Zrenjanin na brojnim festivalima, poput onog održanog u Prijepolju pod nazivom „Mostovi Balkana”, zatim manifestacijama: u Prilikama kod Ivanjice, „Homoljski motivi” u Kučevu, „Krajiški biseri” u Plandištu, „Zov ravnice” u Novom Sadu, na Saboru frulaša u Iđošu, Velikogospojinskom saboru u Dubu (Bajina Bašta), kao i na književnim večerima, dobrotvornim koncertima i u okviru zrenjaninskih gradskih manifestacija – „Banatska bajka” i „Banatske vredne ruke”. U Bajinoj Bašti su dve godine zaredom osvajale pehare u disciplini – Staro pevanje u Srba na bas i glas. Dobitnice su određenog broja nagrada i velikog broja zahvalnica za učešće na etno-festivalima.

 

  • ČLANICE
    U grupi trenutno pevaju: Ana Čisar, Olgica Janjić, Milka Kuridža, Vanja Urošević, Silvija Kiš, Mirjana Pavkov, Gordana Stojanović i Ljiljana Petrović.

Branka Jajić