OTVOREN 15. FESTIVAL MEDA: Pčelari u glas – godina među najgorima po prinosu!

Danas je u „Aviv Parku“ svečano otvoren 15. po redu Festival meda, koje su ulepšala deca iz vrtića „Snežana” i Kulturno umetničkog društva „Pionir”.

U ime organizatora se obratio Dušan Marinkov iz pčelarskog društva „Milivoj Bugarski“ pojasnivši da je mesto održavanja Festivala promenjeno zbog većeg broja posetilaca koji dolaze u „Aviv park“. Prema njegovim rečima učešće je prijavilo 25 proizvođača meda i opreme za pčelarstvo iz Zrenjanina, Požarevca, Kraljeva, Krupnja i drugih mesta. Pčelari sa kojima smo razgovarali su jedinstveni u oceni da je godina bila veoma loša za proizvodnju meda.

Populacija pčela bila je brojna, ali su velike hladnoće tokom zime i preobilne kiše u maju dovele do toga da cvetanje bagrema i drugog medosnosnog bilja izostane.

Prinosi su stoga minimalni, pa su pčelari prinuđeni da koriste prošlogodišnje količine meda, kako bi pčele održali u životu. Kažu da nisu imali dobru godinu još od 2015, ali se nadaju da će naredna biti povoljnija za proizvodnju meda.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je otvorio Festival ističe da Grad godinama podržava ne samo ovu manifestaciju nego i pčelare kojih je u gradu na Begeju sve više.

Festival meda tradicionalno organizuju društva pčelara „Milivoj Bugarski“ iz Zrenjanina i „Akac“ (na mađarskom bagrem) iz Mužlje koji imaju preko 200 članova. Festival traje do nedelje 13. oktobra.

Ž.Mišić

Foto: Jovan Drndak Njegović