ŽITIŠTANIMA DOZLOGRDILI KOMARCI

Zaprašivanje sa tla nedovoljno
Prošlog četvrtka, kako je i najavljeno, u Žitištu i svim naseljenim mestima ove opštine, organizovana je akcija uništavanja komaraca. Ovi dosadni, a u poslednje vreme po zdravlje ljudi i opasni insekti, dozlogrdili su Žitištanima i jasno, oni su s nestrpljenjem dočekali ekipe koje su komarce zaprašivale iz vozila.
Od nadležnih u Opštini Žitište nismo, nažalost, dobili odgovor na pitanje o efektima ove akcije i koliko je ona koštala. Pitali smo i da li ima izgleda da se uništavanje komaraca ponovi još koji put, jer su se oni u ovom mestu i okolini namnožili i meštane itekako ometaju u svakodnevnim obavezama i odmoru, a pošto prenose i opasne viruse, prete i njihovom zdravlju.
– Uništavanje komaraca u Žitištu, zaprašivanjem sa tla, koliko znam, ove godine organizovano je uoči „Pile festa” i 4. avgusta uveče. Po mom i mišljenju mnogih mojih poznanika, to nije dalo efekte koje svi očekujemo. Bez zaprašivanja iz aviona, u okolnostima koje je to po njih najpogubnije, ne može se očekivati znatno smanjivanje broja komaraca. Koliko se sećam, dve godine unazad ovde nije bilo pravog pokušaja da se ovi dosadni insekti desetkuju – kaže Bojan Marčeta, urednik portala „Info centar Žitište” i jedan od najboljih poznavalaca žitištanske svakodnevice.

Z.D.