Žitište: „Agroživ“ ponovo u problemima

Rad u pogonima „Agroživa“ nije obustavljen, ali je produktivnost pala i smanjen je obim proizvodnje, saopštio je na sednici Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević. Uz lošu, čelnik opštine Žitište najavio je i potencijalno dobru vest, jer, navodno, postoji ozbiljno interesovanje za kupovinu žitištanskog preduzeća za preradu živinskog mesa.
-Tri kompanije zainteresovane su za preuzimanje fabrike u Žitištu. Jedna je iz Holandije, druga je slovenačka „Perutnina Ptuj“, a treća je Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja. Lično, voleo bih da fabriku preuzmu „Mrkšićevi salaši“, jer ova zadruga, koja je iz naše opštine, u tom slučaju bi mogla da zatvori kompletan proizvodni proces – kaže Vučurević. On predviđa da s obzirom na ozbiljne namere kredibilnih potencijalnih kupaca, u narednom periodu ne bi trebalo da bude problema sa „Agroživom“, jer bi novi vlasnik mogao da bude dobro dugoročno rešenje i za radnike i za posustalu privredu ove male srednjobanatske opštine.
Kod bivših radnika „Agroživa“ optimizam je na mnogo nižem nivou.
-Mi smo upozoravali da beogradsko preduzeće „BG Mibrasu“, koje je preuzelo pogone “Agroživa” u Žitištu, nema kapacitete da održi proizvodnju. Iz tog razloga nismo iznenađeni ni problemima koji su se javili – kaže predsednik sindikata “Nezavisnost” u “Agroživu” Jovica Katić. On podseća
da su članovi „Nezavisnosti“ još pre godinu dana odbijali da uđu u pogone zakupca, dok im tadašnji poslodavac ne izmiri zarade koje im duguje.
-Tada smo optuživani da smo protiv opštine i razvoja privrede i da smo nečiji plaćenici. Sada se vidi koliko smo bili u pravu. To nam ni malo ne pomaže, jer do danas nismo rešili svoj status, od septembra prošle godine nemamo overene zdravstvene knjižice a bivši poslodavac “Agroživ” nam i dalje duguje plate. A mi niti smo zaposleni, niti smo na „birou“. Sigurno je samo da smo ostali bez primanja, zdravstvene zaštite i sovijalnog programa – ogorčen je Katić. .
Pitanje „Agroživa“, inače, raspravljano je na sednici Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga u okviru tačke dnevnog reda koja se odnosila na održavanje Ekonomskog foruma u Zrenjaninu, zakazanog za 13. oktobar. To je datum koji bi mogao da bude od značaja i za „Agroživ“.

S.Surla