ŽIVOT NA SELU U „GODINI ZA ZABORAV”– ŠTA ĆE OSTATI ZABELEŽENO U ARHIVI „ZRENJANINA”

Listajući stranice ove rubrike…

Godina za nama svakako nije ispunila očekvanja koja smo za nju imali kada je otkucao 1. januar. U mnogim selima su odložene manifestacije, sportski događaji, kulturne aktivnosti. Prelistavanjem stranica rubrike Sela od proteklih 12 meseci, podsećamo se kakva je bila 2020. u naseljenim mestima Zrenjanina.
Svetosavske svečanosti, božićni vašari i još po koja aktivnost, održane su prvih meseci 2020, pre nego što je i u naš kraj stigla korona. Tokom vanredne situacije stanovnici zrenjaninskih sela pokazali su zavidan stepen zajedništva. Mladi meštani, članovi sportskih klubova i seoskih udruženja pomagali su starijima i obolelim susedima snabdevajući ih potrepštinama. Pokrenute su i akcije putem kojih su donirani kompjuteri socijalno ugroženim učenicima kako bi pratili nastavu na daljinu.
Poljoprivrednici su takođe morali da se prilagode novonastaloj situaciji, te su uz posebne dozvole za kretanje obavljali radove na polju u toku policijskog časa. Zatvaranje pijaca pogodilo je mnoge uzgajivači voća i povrća. Neki od njih uspeli su da prodaju prebace na „e-pijacu” ili društvene mreže, a mnoga mala gazdinstva uzdala su se i u preporuke „od usta do usta”.
Sa druge strane, epidemija kovida 19 naterala je mnoge da više cene mir, okruženost prirodom i sporiji tempo života na selu. Ove pogodnosti privukle su proletos stanovnike gradova u Taraš, Stajićevo, Perlez, Belo Blato…

STARI PROBLEMI AKTUELNI I U 2020.
Ipak, seosku idilu remetili su stari, kao i neki novi problemi. Mihajlovčani ni ove godine nisu mogli da pobegnu od neprijatnog mirisa stajnjaka. Ovaj ekološki problem ponovo je zadesio selo prilikom paljenja deponovnog đubriva kraj sela kao i usled njegovog nanošenja po njivama. Za Belo Blato i Stajićevo pročulo se u Srbiji zahvaljujući slici zapaljene vode iz česme, a koja je podsetila na dugogodišnji problem metana u vodi.
Pašnjake u Botošu i Tomaševcu nije zaobišlo izlivanje Tamiša, što je stvorilo velike probleme u ishrani stoke koja nije mogla da se pusti na ispašu. Pored toga, stočarima su kasnile subvencije, a zbog uzurpacije površina za ispašu u nekim selima za goveda je ostala samo zemlja lošeg kvaliteta.
Godinu za nama obeležila je i zabrana drumskog saobraćaja na mostu na Tamišu. Zaključeno je da bi sanacija bila skuplja od izgradnje novog mosta.
Kako bi se poljoprivrednicima olakšalo kretanje, proletos je završen atarski put između Orlovata i Botoša. Poljočuvari su se pohvalili otkrićem više od 500 hektara uzurpirane zemlje u atarima Knićanina, Botoša i Banatskog Despotovca, pri čemu je skinut rod procenjene vrednosti 25 miliona dinara. Služba se borila i protiv paljenja strnjišta ,budući da se i dalje praktikuju ova zastarela poljoprivredna metoda.
Letos je sa radom počela bioenergana u Lukićevu, čime je otvorena nova etapa u korišćenju električne i toplotne energije iz ove vrste obnovljivih izvora. U toku su i radovi na finalizaciji projekta gasifikacije zrenjaninskih sela, a dovođenje gasa do domaćinstava najavljeno je za sledeću godinu. Takođe, početkom godine konačno je pušten u pogon vodotoranj u Tomaševcu.

MLADI I SEOSKA UDRUŽENJA DAJU ŽIVOT ZAJEDNICI
Đaci iz Čente su ove godine postigli izvanredne uspehe na takmičenjima iz matematike i fizike, a u Stajićevu je nakon nekoliko godina KUD „Lola” oformio folklorne grupe za najmlađe. Talentovani osnovci iz Kleka u atrijumu Narodnog muzeja izveli su predstavu „Robinzonka”. Omladinci iz Knićanina uređivali su kupalište na Tisi. Iako ove godine nisu imali mnogo izviđačkih aktivnosti, članovi „Čiča Janka” osvojili su dve nagrade na takmičenju u orijentiringu.
Mnoge manifestacije zbog epidemije odložene su za sledeću sezonu. Tako smo ove godine bili uskraćeni za Regionalnu izložbu ovaca i goveda u Tomaševcu, Bal Erdeljaca u Jankovom Mostu, Dane paradajza u Lukinom Selu… Ozbiljna epidemijska situacija zaobišla je Beloblatsku kobasicijadu, koja je po 7. put održana u ovom selu. Iako više puta odlagana, obeležena je i 20. Pitijada u Banatskom Despotovcu, na kojoj su učesnice u takmičenju napravile više od 100 pita. Članice mreže „Ženski divan” u Belom Blatu predstavile su svoje proizvode prilikom posete ministarki Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović, koje su najavile podršku udruženjima žena.
Iako nisu mogle da prikažu svoja stvaralačka i kulinarska umeća na manifestacijama, mnogi kolektivi seoskih žena pomagali su u humanitarnim akcijama, šili su i poklanjali maske i pripremali zimnicu.
Ovo je bio osvrt na 2020. iz novinarskog ugla, a teme koje smatrate da zavređuju pažnju možete predložiti našoj redakciji na broj ili imejl koji su navedeni u impresumu Lista.

  • ISTORIJA SELA
    U prvoj polovini godine u rubrici Selo izlazio je feljton u 15 delova o istoriji sela sa teritorije Zrenjanina. Zanimljive i mnogima nepoznate činjenice čitaocima „Zrenjanina” predočavao je diplomirani istoričar Živojin Mišić iz Lukićeva. Između ostalog – da prvi pomen Elemira datira iz 15. veka, da su Klek su osnovali Rumuni iz okoline Arada u 18. veku, zatim da je škola u Lazarevu polovinom 20. veka imala đaka za tri zgrade, a da je prva škola u Melencima otvoren krajem 18. veka!

J. Šormaz